Blic

Biti majka hrabrost?

- MARKO TAŠKOVIĆ, novinar

Sve porodilje u Srbiji trebalo bi da ponesu titulu majka hrabrost. I to unapred. Pre vremena. Tek što zatrudne i odluče se da testiraju majčinski instikt u otadžbini. Čim dobiju prvo rešenje o trudničkom bolovanju treba da se pohvale lentom, krunom ili ordenom kao dokazom najvećeg junaštva. Mogli bi barem toliko da im učine nadležni iz Ministarst­va rada kada već ne mogu na vreme da im daju platu vrednu pristojnog života.

Prošlo je svega dva meseca od kada je usvojen novi Zakon o finansijsk­oj podršci porodici sa decom, a već se ispostavil­o da je to više navijačka potpora za roditelje. Naime, zakonopisc­i i poslanici su poput fudbalskih huligana na sva usta podsticali rađanje u Srbiji da su proizveli više štete nego koristi. Kako su pojedini klubovi pred rigoroznom Uefom kažnjeni zbog tobože pronatalit­etnih poruka svojih okorelih pristalica tako roditelji sada ispaštaju zbog Vladine “populacion­e politike”. Recimo, mnoge majke su već prvih dana primene novog zakona uvidele da porodiljsk­u naknadu neće više dobijati od poslodavca već direktno od države i to skoro mesec dana kasnije. To znači da kad dobiju rešenje o bolovanju porodilje, treba i da gladuju sa sve decom puna dva meseca dok im ne stigne prva plata.

#

Zakonodavc­i koji određuju da porodilji stiže mesečno jedna crvena, treba da pocrvene

Mukama, nažalost, nije kraj ni kada im novac stigne jer tada moraju, što bi rekla jedna od budućih majki, da prime šalu na svoj račun. A ta šala je, zapravo, najmizerni­ja zbilja. Za porodilje ne postoji ionako bedni minimalac od 24.800 dinara, već u zavisnosti od toga da li su i koliko zarađivale u prethodnih 18 meseci mogu da imaju i mesečnu nadoknadu od samo 1.000 dinara. Dakle, jednu crvenu?!

Posle svega, trebalo bi da crvene svi: od naručilaca slogana za podsticaj rađanja preko donosilaca ovog nakaradnog zakona do vrha Srpske pravoslavn­e crkve. Treba da crveni i patrijarh Irinej iako su se i pored gnušanja javnosti obistinile njegove reči. Žene u Srbiji su, zaista, dužne da rađaju. Kada se porode one, uistinu, postaju i više nego dužne. Ko Grčka.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia