Blic

Mafijaški obračuni prepreka na putu ka EU

- E. B.

Da li će mafijaški obračuni koji se poslednjih godina dešavaju na srpskim ulicama i koji često ostaju bez sudskog epiloga doći glave Srbiji u Briselu?

Da se o tome pita slovenački poslanik Evropskog parlamenta Ivo Vajgl, koji je i izvestilac liberalnih partija za Srbiju, odgovor bi bio jasan - da.

On je, naime, izneo predlog da bi “saradnja susednih država u oblasti organizova­nog kriminala trebalo da bude uključena u izveštaje o napretku kandidata za članstvo u EU”. Time bi, praktično, efikasnost Srbije u borbi sa tim problemom postala još jedan na listi uslova za članstvo u EU.

U Srbiji je od početka godine izvršeno 20 ubistava koja imaju odlike mafijaških likvidacij­a, među njima je i ubistvo poznatog advokata Ognjanović­a

Vajgl je prvi evropski zvaničnik koji je otvorio temu mafijaških obračuna u Srbiji i stavio ih u kontekst evrointegr­acija naše zemlje. Kako navodi Radio „Slobodna Evropa“, u Srbiji je od početka godine izvršeno 20 ubistava koja imaju odlike mafijaških likvidacij­a, a među njima je i ubistvo advokata Dragoslava Ognjanović­a. Istovremen­o, “nijedno nije rešeno, u devet slučajeva postoje osumnjičen­i, u 11 se praktično ne zna ništa”.

U debati o Srbiji pred poslanicim­a Spoljnopol­itičkog odbora Vajgl je najavio veliki broj amandmana.

- Ovo je veoma ozbiljno pitanje. Podaci koje dobijam od nevladinih organizaci­ja razlikuju se od zvanične slike. Zbog toga sam na poslednjoj debati pred Komitetom za spoljne poslove EP citirao te podatke i niko ih nije demantovao. Bilo je oko 80 tipično mafijaških ubistava u Srbiji u poslednjih nekoliko godina, a samo je u šest slučajeva neko priveden pravdi. Svi ostali su nestali u pravosudni­m kanalima... - naveo je on ukazujući na sumnju na povezanost pojedinaca iz politike i mafije.

Prema njegovim rečima, Srbija mora energičnij­e da se posveti obavezama kada je u pitanju istraživan­je organizova­nog kriminala.

 ??  ?? srbija nije rešila veliki broj ubistava
srbija nije rešila veliki broj ubistava
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia