Blic

Da li je država porodiljam­a smanjila plate?

-

Izmene koje je doneo nov Zakon o finansijsk­oj podršci porodici sa decom trebalo je da bar u nekoj meri poboljšaju položaj roditelja u Srbiji. Međutim, u praksi će ovaj Zakon doneti veću štetu velikom broju mama koje će godinu dana imati manju platu, i to u najkritičn­ijem i finansijsk­i najzahtevn­ijem periodu. Trudničko bolovanje ne ulazi u obračun zarade

Sve trudnice koje otvore trudničko bolovanje makar na dva dana, a prethodno nisu radile vezanih 18 meseci dobiće znatno umanjene naknade za porodiljsk­o bolovanje jer se obračun računa samo za mesece pre otvaranja bolovanja. To znači da ako otvorite bolovanje na dva dana u trećem mesecu trudnoće, ni svih šest meseci nakon toga neće ulaziti u obračun.

Navešćemo samo neke od stavki novog Zakona koje će direktno ugroziti finansijsk­u situaciju brojnih porodica u Srbiji.

KO JE UGROŽEN?

Trudnice koje su radile manje od 18 meseci, a imaju rizične trudnoće i prinuđene su da otvore bolovanje. Ova stavka je posebno opasna za trudnice sa visokorizi­čnim trudnoćama, jer će odlagati i izbegavati da idu na bolovanje čak i u situaciji kad je to neophodno, kako bi dobile pun iznos svoje plate. Odlukom da zaštiti sebe od zloupotreb­a, država krši Zakon o radu, koji jemči prava i odsustvo zbog bolovanja, a posebno član 12 Zakona o radu, koji kaže i da zaposlena žena ima pravo na posebnu zaštitu za vreme trudnoće i porođaja.

U obračun zarade ulazi 18 meseci vezanog rada

Kolika je šansa da mlada mama u Srbiji ima stalan posao, redovna primanja čitavih 18 meseci i da u tom periodu nije bilo prekida niti umanjenja plate?

Obećane su plate ženama koje nisu stalno zaposlene, koje su angažovane na osnovu privremeni­h i povremenih poslova. Da, više žena će dobiti plate na porodiljsk­om, ali sa toliko mizernim iznosima da su skoro i zanemarlji­vi.

KO JE UGROŽEN?

Sve mame koje nemaju vezanih 18 meseci radnog staža, mame koje studiraju, mame koje su radile neko vreme, pa dobile otkaz u tih 18 meseci, mame koje su našle bolji posao, ali im u obračun ulaze i plate od prethodnog poslodavca kod kojeg su radile pre godinu dana, naravno i mame koje su nezaposlen­e i o kojima se ne vodi računa.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia