Blic

Postoji maksimalna, ali ne i minimalna zarada

- Tekst je preuzet sa portala bebac.com

Najveće smanjenje očekuje one mame koje su radile manje od šest mecesi pre otvaranja trudničkog bolovanja jer neće dobiti ni minimalni iznos zarade. Zagarantov­an republički minimum imaju samo one mame koje su pre otvaranja trudničkog ili porodiljsk­og bolovanja (ako nisu koristile trudničko) radile punih šest meseci, ali im je taj iznos zagarantov­an samo u prva tri meseca od rođenja deteta. Za sve ostale mesece dobija se iznos koji se obračunava na sledeći način:

Zbir plata (osnovica na koje su plaćeni porezi i doprinosi) u prethodnih 18 meseci podeljeno sa 18. Ako ste radili šest meseci i vaša plata je bila 25.000 dinara, u prva tri meseca ćete dobiti po oko 25.000 dinara (republički minimalac), a narednih meseci do povratka na posao plata će vam (u ovom primeru) biti 8.333 dinara.

KO JE UGROŽEN?

Najviše su ugrožene one mame koje su tek počele da rade, koje nemaju šest meseci radnog staža pre otvaranja bolovanja, zatim sve mame koje su radile manje od 18 meseci, ali i sve mame koje imaju veće plate od tri prosečne plate u Srbiji.

Bez obzira na visinu zarade, nijedna mama ne može da dobije veći iznos od zbira tri prosečne plate, pa će tako i mame koje više zarađuju ostati uskraćene za veliki iznos novca tokom porodiljsk­og odsustva. Znači, maksimalni iznos plate postoji, ali ne i minimalni, pa po novom obračunu, plata na porodiljsk­om može da bude i 1.000 dinara, što je protivno Međunarodn­oj konvenciji o zaštiti materinstv­a (čl. 4 stav 6): Kad se davanja u novcu u okviru sistema obaveznog socijalnog osiguranja određuju na osnovu prethodne zarade, ona ne smeju biti manja od dve trećine prethodne zarade koja je uzeta u obzir.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia