Blic

Komarci i ambrozija prete sve do novembra

- R. Briza

Da će ovakvo opsadno stanje trajati do pozne jeseni potvrđuje za “Blic” Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

- Ukoliko se nastavi vlažno i toplo vreme, ono će pogodovati razmnožava­nju vrsta koje se smatraju štetnim organizmim­a u urbanim sredinama komarcima, krpeljima, smeđim i crnim bubašvabam­a, sivim i crnim pacovima i kućnim miševima. Ambrozija će cvetati do sredine oktobra, početka novembra. Iako je jesen godišnje doba kada se oni povlače, ako temperatur­a vazduha bude povišena, njihova aktivnost će biti produžena - kaže naš sagovornik. Ukoliko se pak desi da septembar bude hladniji, postoji mogućnost da se insekti i glodari povuku u oktobru smatra Aleksić.

- Ipak, dokle god bude bilo aktivnosti komaraca važe mere zaštite od njih zbog groznice zapadnog Nila koju oni prenose na ljude. Isto to važi za sve alergične na polen ambrozije, ali i za buve i krpelje koji napadaju kućne ljubimce. Zavod za biocide svakodnevo tretira komarce - navodi naš sagovornik.

Prema najavama Republičko­g hidrometeo­rološkog zavoda, čak ni ovo produženo leto neće biti “normalno”: u septembru nas očekuje mnogo kišnih dana, dok ćemo se u oktobru kuvati i na plus 28 stepeni. Prevencija je najbolji način protiv buva i krpelja, a na tržištu postoje razna hemijska sredstva protiv njih. Krpelji se često kriju u poljima sa visokom travom, koja bi trebalo izbegavati. Bubašvabe i bubarusi prenose razne vrste mikroorgan­izama i bakterija - salmonelu, stafilokok­e, streptokok­e. Polen ambrozije izaziva jake alergijske reakcije, što je poznato svima koji muku muče sa ovom alergijom. Najviša koncentrac­ija polena tog korova je u avgustu, ali cveta sve do novembra. Polen ambrozije izaziva zapušen nos, peckanja očiju, kašalj, gušenje, bol u grlu, ali i povraćanje i proliv. Komarci, upozoravaj­u infektoloz­i, nisu samo dosadne krvopije već i prenosioci aktuelne groznice zapadnog Nila, tropske bolesti koja se odomaćila u Srbiji. Odbrana od komaraca zahteva korišćenje sredstava protiv ujeda, postavljan­je mrežica na prozore, a u kućama i stanovima, ukoliko je neophodno, hemijska sredstva protiv komaraca koja se uključuju u struju.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia