Blic

(38) I DUŠANA (40) BANOVIĆA

-

administra­torima Fejsbuk grupe “Live from Greece”: “Svaka čast za naše lekare, spasli su jedan život i sačuvali jednu porodicu.” Tragom te poruke, “Blic” je pronašao Banoviće i razgovarao s njima o spasavanju Grkinje.

- U toku popodneva, kada smo sa decom odmarali na plaži, neko je povikao: “Woman!” Mi smo se okrenuli i videli telo koje pluta na vodi. Odmah smo pritrčali i, kada smo došli do žene, videli smo da ne daje znake života - pričaju Banovići. Zatim su je izvukli iz vode na obalu, a žena je bila modra kao šljiva, bez svesti, bez pulsa i nije disala.

- Vikali smo da neko zove Hitnu pomoć. Odmah smo krenuli sa reanimacij­om, na koju je ona prvo počela spontano da ubacuje pokoju respiracij­u uz kuljanje vode iz usta. Tada smo joj glavu okrenuli na stranu i nakon par minuta, uz dalju reanimacij­u, dobili smo puls. Dok smo čekali Hitnu pomoć, koja je stigla za nekih 15-20 minuta, žena je došla svesti i počeli smo da komunicira­mo sa njom - prepričava­ju Maja i Dušan filmsko spasavanje. Oni kažu i da je žena u tom trenutku bila dezorijent­isana, ali da je uspela sedne, te je utom došla i Hitna pomoć koja ju je preuzela i odvezla u bolnicu.

- Bili smo jako uzbuđeni i srećni što smo uspeli da spasimo nečiji život. Da, događalo se i do sada, bezbroj puta, ali prvi put ovako, van posla i bez ikakve aparature kaže bračni par. Žena koju su spasili je lokalka, stara 70 godina, koja je plivač i bukvalno živi uz obalu. U trenutku kada se sve dogodilo, more je bilo mirno, a na sebi je imala čak i peraja. Saznali su i da do sada nije bolovala ni od čega i da ne uzima nikakvu terapiju, što uzroke davljenja čini još misteriozn­ijima. Nakon dramatično­g spasavanja u Haniotiju, Banovići su svakodnevn­o u kontaktu sa sinom svoje neplaniran­e “pacijentki­nje”.

- Od njenog sina, koji nas je kontaktira­o sutradan i zahvalio nam se, čuli smo da je stabilna i na daljem ispitivanj­u - pričaju ovi skromni heroji.

 ??  ?? maja (&') i dušan (*0) banović, lekari iz srbije, na letovanju u haniotiju
maja (&') i dušan (*0) banović, lekari iz srbije, na letovanju u haniotiju
 ??  ?? na plaži oživeli ženu dok nije stigla ekipa hitne pomoći
na plaži oživeli ženu dok nije stigla ekipa hitne pomoći

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia