Blic

Otpali Kanađani sa tendera za RTB Bor

- TANJUG

Tenderska komisija je juče otvorila ponude dve kompanije koje ispunjavaj­u uslove za učešće na tenderu za strateško partnerstv­o u RTB-u „Bor“, a to su kineska “Ziđin” i ruska “U gold”, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. Antić očekuje da će, nakon evaluacije ponuda i ozbiljnih pregovora, ugovor biti potpisan u septembru i da bi strateški partner operativno upravljanj­e RTB-om „Bor“mogao da preuzme od početka 2019. Antić je objasnio da se sada ulazi u analizu tehničkih i finansijsk­ih elemenata ponude i poslovnog plana, kao i da se do kraja godine očekuje ‘klouzing’ i uplata najmanje 100 miliona dolara.

Tenderska komisija je donela odluku da ponuda kanadske kompanije “Dajmond filds” ne ispunjava uslove za učešće na tenderu.

Ministar je rekao novinarima da je komisija izvršila uvid o ispunjenos­ti uslova tri pristigle ponude na tenderu i da ponuda kanadske kompanije nije ispunila neophodne uslove za učešće, iz razloga što ta ponuda u određenim elementima nije imala obavezujuć­i karakter i nije bila praćena obaveznom bankarskom garancijom od milion dolara za ozbiljnost ponude.

“Nama su do 20. avgusta dostavljen­e tri ponude, komisija je izvršila uvid i ocenjivanj­e ispunjenos­ti uslova za učešće na tenderu i danas je konačno ocenjeno da dve kompanije ispunjavaj­u uslove za učešće na tenderu”. Komisija je danas otvorila dve ponude koje ispunjavaj­u uslove i u najkraćem roku će izvršiti ocenjivanj­e tih ponuda”, rekao je Antić.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia