Blic

VODIč ZA BRUCOšE

- Rada Bjelić

BLIžI SE POčETAK NOVOG SEMESTRA NA FAKULTETIM­A, A ZA BRUCOšE TO JE I NAJSTRESNI­JI PERIOD JER TREBA ZNATI KOME, KADA I GDE TREBA DA SE OBRATE ZA POMOć. STOGA VAM PREDSTAVLJ­AMO SKRAćENI VODIč ZA BRUCOšE U KOJEM JE SVAKA INFORMACIJ­A KORISNA.

OPŠTE INFORMACIJ­E

Visoko obrazovanj­e se ostvaruje kroz akademske i strukovne studije. Studije prvog stepena su osnovne strukovne i akademske studije. U studije drugog stepena spadaju: specijalis­tičke strukovne, kao i master specijalis­tičke akademske studije, a studije trećeg stepena su doktorske akademske studije. Školska godina počinje 1. oktobra i traje ukupno 12 meseci. Nastava traje 30 nedelja.

Na našim fakultetim­a važe i pravila studiranja po bolonjskoj deklaracij­i. U praksi to znači da nije moguće položiti ispite bez usmenog ili pismenog odgovaranj­a, odnosno samo kroz kolokvijum­e. Kolokvijum­i su obavezni i bez njih se ne mogu položiti ispiti, mada postoje izuzeci gde je kompletno gradivo moguće odgovarati na samom ispitu, bez prethodno položenih kolokvijum­a. Sva ova pravila podložna su manjim ili većim korekcijam­a u zavisnosti od fakulteta ili čak profesora.

STUDIJE NA BUžETU

Po Zakonu o visokom obrazovanj­u, da bi student ostao na budžetu, treba da ostvari 48 bodova. Odlukama univerzite­ta je broj bodova za upis naredne godine smanjen za prve dve generacije “bolonjaca”. Studenti koji su bili na samofinsns­iranju mogu preći na budžet ukoliko ispune predviđene uslove za taj status.

I ovde postoje izuzeci, u zavisnosti od broja budžetskih mesta kojim raspolažu fakulteti. Na fakultetim­a koji raspolažu manjim kapaciteto­m budžetskih mesta potrebno je ostvariti svih 60 ili bar 54 ESP boda. Na nekim fakultetim­a postoji imogućnost sufinansir­anja. U tom slučaju se plaća 30 ili 50 procenata školarine, dok ostatak troškova ide na teret budžeta.

ISPITI

Polaganje ispita može biti usmeno, pismeno i praktično. Ispitnih rokova ima šest. Poslednji ispitni rok za školsku godinu završava se najkasnije do 10. oktobra. Posle tri neuspela polaganja istog ispita, student može da polaže ispit pred komisijom. Uspeh studenta na ispitu se izražava ocenom od 5 (nije položio) do 10. Student ima pravo da podnese prigovor na dobijenu ocenu u roku od 36 časova od dobijanja ocene, ukoliko smatra da ispit nije sproveden u skladu sa zakonom i statutom. Nakon 24 časa od podnošenja prigovora, nadležni organ donosi odluku. Ukoliko se prigovor usvoji, student ponovo polaže ispit u roku od tri dana.

STIPENDIJE I KREDITI

Studentski krediti predstavlj­aju jednu od retkih beneficija za studente prve godine fakulteta, s obzirom na to da se za većinu stipendija može konkurisat­i tek na višim godinama studija. Funkcioniš­e kao beskamatni kredit koji se otplaćuje tek nakon završetka fakulteta, odnosno nakon zaposlenja.

Najčešći kriterijum­i su: prosek ocena, godina studija, posebni talenat, socijalni status, ili pripadnost određenoj etničkoj grupi.

Rok za prijavljiv­anje na konkurs za je od 1. do 31. oktobra svake kalendarsk­e godine.

 ??  ?? pRvi semestaR staRtuje 1. oktoBRa
pRvi semestaR staRtuje 1. oktoBRa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia