Blic

Kusturica se vraća na Lido

Dve godine posle premijere filma “Na mlečnom putu” u takmičarsk­oj selekciji, naš reditelj će, van konkurenci­je ali u glavnom programu, predstavit­i dokumentar­ac o bivšem urugvajsko­m “najsiromaš­nijem predsednik­u na svetu” Pepeu Muhiki.

- Miona kovaČević

“El Pepe - Una vida suprema” imaće premijeru 2. septembra u 19.30 sati u sali „Perla“i potom još pet projekcija. “Održavanje utopije zahteva suštinsku promenu svesti. Svojim životnim putem i ličnim primerom Hose Muhika uliva nadu da je dostizanje ideala moguće. Njegova ljubav prema životu i prirodi je srž njegove ideologije. Ovaj film sam napravio impresioni­ran njegovom ličnošću i radom, u slavu utopije i vrline, tužan što nisam imao takvog predsednik­a”, poručio je Kusturica u katalogu festivala. On će se naći u društvu autora čiji će filmovi takođe biti deo glavnog programa, van konkurenci­je: Amosa Gitaija, Sergeja Loznice, Džanga Jimoua, Pabla Trapera, Valerije Bruni Tedeski, kao i debitanta Bredlija Kupera koji je snimio rimejk “Zvezda je rođena” sa Ledi Gagom.

U glavnom takmičarsk­om programu 21 ostvarenje konkuriše za Zlatnog lava. Selektor Antonio Barbera nazvao je takmičarsk­i program “onakvim kakav se desi jednom u deceniji”. Čast da otvori festival

- koju su proteklih godina dobijali potonji oskarovci “Gravitacij­a”, “Čovek ptica” i “La La Land” - sada je dodeljena “Prvom čoveku”, priči o Nilu Armstrongu koji je ponovo spojio glumca Rajana Goslinga i reditelja Dejmijena Šazela. Sem Šazela, za glavne nagrade takmičiće se još 20 reditelja, među njima Majk Li, Pol Gringras, braća Koen, Džulijan Šnabel, Laslo Nemeš, Jorgos Lantimos...

Alfonso Kuaron (I ja tebi kevu) donosi film “Roma”, prvi koji je snimio u rodnom Meksiku od 2001. Jorgos Lantimos (Jastog) snimio je “Miljenicu” o spletkama na dvoru kraljice Ane. Braća Koen predstavić­e vestern “Balada o Basteru Skragsu”. Luka Gvadanjino (Zovi me svojim imenom) vraća se u domovinu da premijerno prikaže “Suspiriju”, rimejk horora Darija Arđenta, sa Tildom Svinton i Dakotom Džonson. U drami zasnovanoj na istinitim događajima “22. jul” Pol Gringras bavio se masovnim ubistvima Andresa Brejvika iz 2011, a njegov kolega Majk Li ispričaće priču o masakru iz 1819. kod Piterlua blizu Mančestera.

Žak Odijar (Prorok) snimio je prvi film na engleskom “Braća Sisters”, mračni vestern prema istoimenom romanu Patrika de Vita. Slikar-reditelj, Amerikanac Džulijan Šnabel (Baskijat), režirao je priču o Vinsentu van Gogu (Vilem Dafo) i njegovom drugovanju sa Polom Gogenom u Arlu. Nagrade za životno delo ove godine će biti uručene Vanesi Redgrejv i Dejvidu Kronenberg­u. Festival se zatvara 8. septembra dodelom nagrada. Predsednik žirija je Giljermo del Toro.

FESTIVAL OTVARA FILM „PRVI ČOVEK“SA RAJANOM GOSLINGOM U REŽIJI DEJMIJENA ŠAZELA (LA LA LAND)

 ??  ?? eMir kuSturica je dve godine SniMao fiLM o Muhiki
eMir kuSturica je dve godine SniMao fiLM o Muhiki

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia