Blic

REPREZENTA­CIJA ISPUNJEN SAN

-

Grad Volfganga Amadeusa Mocarta danas će biti u opsadnom stanju. Ukratko, ovako zvuči saopštenje zvaničnika u Salcburgu pred dolazak oko 10.000 navijača Crvene zvezde na večerašnji revanš plej-ofa kvalifikac­ija za Ligu šampiona.

Austrijanc­i su svesni da ovo nije “obična fudbalska utakmica”, što je potvrdio i gospodin Hans Volfgruber, portparol lokalne policije.

- Moje kolege dobro znaju da Srbi slave fudbal na drugačiji, južnjački način - rekao je Volfgruber.

Šta god da je podrazumev­ao pod “južnjački”, policija u Salcburgu ozbiljno prilazi dolasku “delija”, a očekuje se da će ih oko 2.500 promaršira­ti centrom grada na putu do “Red bul arena”.

- Prema informacij­ama iz Srbije, formiraća se kolona od 2.000-3.000 navijača. Da, očekujemo gužvu i zato savetujemo sve da izbegavaju centar i da koriste gradski saobraćaj - dodao je portparol policije u Salcburgu.

Navijače Crvene zvezde dočekaće više hiljada policajaca koji će biti raspoređen­i još od prilaznica gradu. Austrijanc­i očekuju da problemi mogu da nastanu u manjim ulicama, pre nego ispred stadiona na kojem bi svaki drugi navijač trebalo da bude uz crveno-bele.

Pored klasičnih policajaca, angažovane su i jedinice za razbijanje nereda i helikopter­i, a kolegama iz Salcburga u pomoć dolaze i pripadnici čuvara reda iz svih drugih austrijski­h pokrajina. Ulicama će patrolirat­i i policajci sa psima, kao i pirotehnič­ari ako slučajno bude prijava o eksplozivn­im sredstvima.

Prošle sezone, u maju, u Salcburgu je gostovao Marsej, međutim u maršu kroz grad je bilo tek nešto oko 500 navijača, tako da nije bilo većih incidenata. Policija je privela osam gostujućih fanova, jednog zbog izazivanja nereda i sedmoricu koji su palili baklje. Francuzi su napravili samo manju materijaln­u štetu (razbijeni izlozi i klupe, nekoliko oštećenih automobila...), a tuča je izbila jedino na kraju meča, ispred stadiona, gde su se pesnicama međusobno obračunava­li gostujući navijači. Dušan Ristić je bio jedan od članova reprezenta­cije koji su letos bili na turneji po Kini.

- Propustio sam nekoliko godina u nacionalno­m timu jer sam bio u Arizoni. Bilo je zanimljivo iskustvo, nekoliko mojih prijatelja je bilo u ekipi, upoznao sam se sa stručnim štabom. Drago mi je što sam bio deo reprezenta­cije.

 ??  ?? povratak u zvezdu je pun pogodak, kaže dušan ristić
povratak u zvezdu je pun pogodak, kaže dušan ristić
 ??  ?? policajci sa psima će biti postavljen­i oko stadiona
policajci sa psima će biti postavljen­i oko stadiona

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia