Blic

Navijačka pesma umesto „Male noćne muzike“

Dan pre velikog meča bilo je mirno u centru rodnog grada Volfganga Amadeusa Mocarta.

-

Banjaluka, Beograd, Minhen, Beč, Sarajevo, Bolcano... Navijači Crvene zvezde iz čitave Evrope sakupiće su se u Salcburgu da pomognu svojim fudbalerim­a u novom pokušaju da stignu do Lige šampiona.

“Odakle ste?” i “Imate li ulaznicu više?”, pitali su nas dok smo šetali ulicama grada koji je navikao da 365 dana godišnje živi u miru i harmoniji. Međutim, umesto “Male noćne muzike” sa svih strana od danas će se čuti “Dobro znaj da tebe volim ja...” i druge navijačke pesme.

Gradske vlasti udar očekuje danas u popodnevni­m časovima kada bi u Salcburg trebalo stigne i najveća grupa navijača iz Srbije, kao i gledaoci iz okolnih mesta koji će morati da pobegnu sa posla kako bi bili uz svoje crvenobele. Dan pre revanša, sreli smo se tek sa malobrojni­m navijačima koji su uspeli da pronađu smeštaju u Salcburgu. Bili su bez dresova, kažu da ne izazivaju domaćina, a i da sačuvaju snagu za sredu uveče. Svi ostali navijači su i do 40-50 kilometara daleko od grada, dok će neki provesti noć i u kolima kako bi uštedeli novac za povratak. Temperatur­a u Salcburgu je iznenađuju­će toplih 25 stepeni, a prognoza je da će i u terminu odigravanj­a utakmice biti vruće. Na tribinama i terenu, svakako.

Dok smo prilazili samom centru nismo primetili pojačane policijske snage, međutim, svima je jasno da su čuvari reda na oprezu. Svi se trude da grad od 150.000 stanovnika funkcioniš­e normalno, ali se u vazduhu oseća napetost. Grad je pokriven kamerama tako da će i svaki najmanji incident ostati zabeležen. Ako uradite nešto loše budite sigurni da ćete završiti na video-traci.

U gradu je najviše turista iz Kine koji su se slikali pored svake znamenitos­ti vezane

za slavnog kompozitor­a, očigledno nesvesni da će sutra svoje mesto morati da prepuste navijačima Crvene zvezde.

Zanimljivo je da u okolini “Red bul arene” nismo naišli na navijače domaćeg Salcburga. Sve ulaznice su rasprodate, što znači da će na tribinama biti više od 30.000 gledalaca. Domaćin je pripremio deo stadiona na kojem če biti navijači Crvene zvezde, ali u ograđeni deo koji će biti pod posebnom pažnjom policije može da stane do 2.000 navijača. Tu bi trebalo da budu “delije” koje stižu iz Srbije, dok će ostali navijači biti pomešani sa simpatizer­ima Salcburga.

Ipak, predstavni­ci Salcburga kažu da očekuju da će sve biti u najboljem redu, odnosno da do nereda neće doći.

Naravno, sva dešavanja u Salcburgu prate i predstavni­ci UEFA koji imaju pik prema Crvenoj zvezdi. Od ponašanja navijača u Salcburgu zavisi i da li će Beograđani­ma biti umanjena kazna, tako da bi prvi meč grupne faze mogli da igraju pred svojim navijačima na „Marakani“.

 ??  ?? dan pre meČa bilo je mirno na ulicama salcburga, ali su sve ulaznice rasprodate
dan pre meČa bilo je mirno na ulicama salcburga, ali su sve ulaznice rasprodate
 ??  ?? navijaČi su fudbalere saČekali i na aerodromu i u hotelu
navijaČi su fudbalere saČekali i na aerodromu i u hotelu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia