Blic

MafijaMafi­j u senci Koso Kosova

- MIHAILO JO JOVIĆEVIĆ, novinar

građana Srbije i njihovih političkih predstavni­ka, većeg dela javnosti i nevladinog sektora, problem sa nabujalim organizova­nim kriminalom počinje značajno da utiče na naš svakodnevn­i život. Primetio je to i evroparlam­entarac Ivo Vajgl, slovenački političar čija je zemlja nedavno imala neprijatna iskustva sa srpsko-crnogorski­m kriminalni­m gangovima (pre svega Šarićevom grupom). Vajgl je zatražio da ubuduće u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU bude i detaljna analiza koja bi pokazala koje smo to napore uložili u borbu protiv organizova­nog kriminala i kako u tome sarađujemo sa komšijama.

# Dok gledamo u drugom smeru, mafija nam tiho osvaja i zamenjuje državu

Nažalost ili srećom, malo je verovatno da će ova sugestija naići na podršku Evropske komisije: poslednjih godina, a posebno ove, kada se zvaničnici­ma evropskih zemalja i SAD kaže „Srbija“, oni uglavnom čuju „Kosovo“. Problem južne srpske pokrajine bio je i ostao fokus interesova­nja domaće i strane javnosti. Daleko od njihovih očiju, tumor mafije se širi zdravim tkivom ove zemlje.

Stranice „Blica“(i današnjeg i jučerašnje­g i sutrašnjeg broja) pune su priča koje svedoče o tome koliko je problem organizova­nog kriminala kompleksan i sveprisuta­n i koliko je komplikova­no makar pohvatati sve njegove pipke, a kamoli saseći ih. Prosečan čovek na vesti o kriminalni­m obračunima uglavnom reaguje tako što kaže: „Šta me briga, nek‘ se poubijaju međusobno“. Ako se takvo kratkovido rezonovanj­e građanima može i oprostiti, njihovim političkim liderima (koji ćute, ali misle isto) ne bi smelo. Jer, glavni problem sa organizova­nim kriminalom nije ugrožena bezbednost građana nego tiha izgradnja paralelnih institucij­a na temeljima novca i moći stečenih kriminalni­m radnjama. Te kriminalne institucij­e (gangovi, porodice, klanovi) najpre paralelno egzistiraj­u sa državom, a potom je nadjačavaj­u i zamenjuju.

Kao što se (oprostite na neumesnoj paraleli) pacijenti od kancera brane još dok su zdravi, prevencijo­m i zdravim životom, a potom redovnim kontrolama, i na kraju (kad bolest već uzme maha) operacijam­a i agresivnim metodama lečenja, tako se i Srbija morala boriti protiv kriminala. Mi smo, nažalost, preventivn­e i kontrolne mere prespavali. Operacija („Sabljom“, ako treba) nam je nužna, osim ako nije već prekasno?

 ??  ?? Lagano, gotovo neprimetno, negde na rubu interesova­nja
Lagano, gotovo neprimetno, negde na rubu interesova­nja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia