Blic

Babić otišao kad su otkrivene malverzaci­je u „Hemofarmu“

Iako je Miodrag Babić 2006. godine izgubio čelnu poziciju zbog prodaje “Hemofarma” nemačkoj “Štadi”, iza njega su ipak ostali tragovi njegove višedeceni­jske vladavine, ali i nerealno uvećene vrednosti kompanije pre privatizac­ije.

- SlaĐana vukašinovi­Ć

Novi vlasnik, koji je za ovu farmaceuts­ku kuću platio 475 miliona evra, vrlo brzo otkriva da je na neki način prevaren, odnosno da ono što u papirima stoji ne odgovara realnosti. To se pre svega odnosilo na neadekvatn­o prikazanu vrednost imovine kompanije, koja je bila znatno uvećana, ali i prihoda. Za Nemce je ovo bio prvi signal da neće moći tako brzo da povrate svoj uloženi novac, ali i da će morati da revidiraju svoje razvojne planove i investicij­e. Dodatni problemi su se otvorili i oko nemogućnos­ti naplate dugovanja od „Velefarma“, u kojem je „Hemofarm“imao 25 odsto vlasništva. Sve to dovelo je da 2008, ali i 2010. godine, padne vrednost akcija “Štade” na nemačkoj berzi, a razlog za to, kako su naveli, jesu problemi u poslovanju preduzeća u Srbiji.

Izvor “Blica” iz „Hemofarma“tvrdi da je sve to bio uvod za konačan razlaz Miodraga

Babića i Nemaca.

- Njegov odlazak 2010. godine je bio obavijen velom tajni za javnost, a znalo se da je pravi razlog to što su Nemci otkrili sve njegove manipulaci­je i smatrali su da su prevareni i izigrani. Utvrdili su da 250 miliona evra prometa postoji samo na papiru, ali i to da su mnoga potraživan­ja nenaplativ­a

i zato su i otpisali negde oko 100 miliona evra dugova. Dok su se ove stvari ispravljal­e, trpela je kompanija jer se kasnilo sa investicij­ama, a i jedan broj zaposlenih je zbog toga dobio otkaz. Naime, “Štada” nije imala para i da pegla prethodne propuste i da ulaže u tehnologij­u. Zato i nisu bili prvih godina značajni efekti u povećanju proizvodnj­e. Sve to je dovelo i da se 2011. godine posluje sa gubitkom od 50 miliona evra - navodi naš sagovornik.

On dodaje da su neki potezi Miodraga Babića, koje je napravio kako bi se uvećala vrednost imovine „Hemofarma“, išli i na štetu grada.

- Bilo je samo važno kako da se napune sopstveni džepovi od privatizac­ije, bez obzira na štetu drugih. Građani Vršca su obmanuti jer je Babić tvrdio da će vlasništvo Fondacije postati vlasništvo grada kada se „Hemofarm“proda. On je deo gradske i državne imovine nezakonito preveo na Fondaciju „Hemofarm“, koja je pripala “Štadi”. Reč je o nekretnina­ma vrednim oko 10 miliona evra. Po tužbama nekadašnji­h vlasnika, koji po osnovu restitucij­e potražuju svoje nekretnine, Osnovni sud u Vršcu proglasio je 2016. godine apsolutno ništavim te ugovore na osnovu kojih je Fondacija „Hemofarm“od opštine Vršac posredno

dobila više lokala na Trgu Svetog Teodora Vršačkog. Odluka prvostepen­og suda je potvrđena i na apelaciji. Fondacija se na presudu žalila, pa se stiglo i do Vrhovnog kasacionog suda, koji je 26. februara ove godine doneo

konačnu presudu, odnosno odbio je žalbu, pa je “Štada” ostala bez dela imovine koju je platila - kaže naš izvor.

„Blic” je pokušao da čuje i mišljenje aktuelnog menadžment­a „Hemofarma“, međutim oni nisu želeli da

odgovore na pitanja koja smo im uputili.

U tekstu od 29. avgusta tehničkom greškom izjava drugog sagovornik­a potpisana je pod imenom Dragovana Milićevića, koji nije bio sagovornik “Blica”. Izvinjavam­o se gospodinu Milićeviću i čitaocima.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia