Blic

„Srbi su sami ubijali decu sa Kozare, a ustaše ih spasavale“

- Srna

Ustaška propaganda uzima mah, pa je najnovije „otkriće“revizionis­ta da su srpsku decu sa Kozare „ubijali partizani i četnici, a ustaše spasavale“.

Jedan od brojnih samozvanih „istraživač­a“dešavanja u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj Roman Leljak, kojeg ultradesni portali predstavlj­aju kao „ slovenačko­g publicistu i istraživač­a Udbinih arhiva“, tvrdi da je na hiljade srpske dece na Kozari stradalo zbog „partizansk­og i četničkog ustanka“.

Za njega su ustaše spasioci srpske dece, a „ dom u Jastrebars­kom“, u kojem su dovođene hiljade srpskih siročića mesto gde su oni „ zbrinuti“kod časnih sestara.

Jedan od proustaški­h „istraživač­a“tvrdi da su priče o mučenju i umiranju srpske dece zbog ustaških nedela - „grozna laž“.

ONO ŠTO JE NEZAMISLIV­O U NEMAčKOJ - DA SE PRAVDAJU ZLOčINI, U HRVATSKOJ JE POSTALO UOBIčAJENO

Pošto su Srbi, podeljeni na partizane i četnike, ratovali jedni protiv drugih, srpski mališani sa Kozare našli su se u šumama, a kako je u to doba na Kozari bilo hladno, mnogi su se razboleli, piše ovaj revizionis­ta, kojeg citiraju brojni portali u Hrvatskoj.

On na kraju napominje da je „svega 17 odsto“mališana umrlo u tim „domovima“u NDH, a da su ostali spaseni. Tako su nakon masovne i svakodnevn­e negacije zločina u koncentrac­ionom logoru Jasenovac, veličanja NDH i falsifikov­anja njenog nacističko­g karaktera, te pravnog ozvaničenj­a nekih ustaških simbola, poput pozdrava „Za dom spremni!“, brojni desničarsk­i portali počeli da negiraju i zločine na Kozari.

Prema tim „tumačenji- ma“, Srbi su sami izazvali rat na Kozari, pa su se ubijali između sebe, popalili ogroman broj sela, ubili hiljade civila i sami bili odgovorni za pogrom sopstvene dece.

Jedan broj istoričara u Hrvatskoj i regionu konstatuje da su ustašizaci­ja i revizija istorije poodmakli, te da hrvatska vlast pere ruke od neoustaško­g sentimenta koji se uselio u hrvatsko društvo i medije.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia