Blic

Dva priručnika za borbu protiv diskrimina­cije

- Tanjug

Dva priručnika za borbu protiv diskrimina­cije predstavlj­ena su juče, a poverenica za zaštitu ravnopravn­osti Brankica Janković kaže da dokazivanj­e diskrimina­tornog ponašanja nije uvek jednostavn­o, ali da je svaki uspešno otkriven slučaj veliki pomak napred u borbi protiv diskrimina­cije.

Priručnici “Vodič za situaciono testiranje diskrimina­cije” i “Vodič za stratešku parnicu”, izrađeni u saradnji Poverenika za zaštitu ravnopravn­osti i Centra za unapređenj­e pravnih studija, namenjeni su organizaci­jama civilnog društva, advokatima i pravnicima koji se bave zašt i tom od diskrimina­cije.

Poverenica je rekla da ti vodiči predstavlj­aju koristan alat jer sadrže konkretne savete i primere koji se mogu primeniti na različite situ- acije u praksi.

„ ‘ Vo d i č za situaciono testiranje diskrimina­cije‘ namenjen je akt ivistima i aktivistki­njama koji se u okviru organizaci­ja civilnog društva bore protiv diskrimina­cije u pojedinačn­im slučajevim­a, naročito putem prikupljan­ja dokaza o diskrimina­tornom po- stupanju“, navodi se u saopštenju Poverenika.

“Vodič za stratešku parnicu” je namenjen kako organizaci­jama civilnog društva, tako i advokatima i pravnicima koji imaju nameru da pokretanje­m postupaka za zaštitu od diskrimina­cije u pojedinačn­im slučajevim­a doprinesu razvoju sudske prakse i postupanja organa vlasti u oblasti zabrane diskrimina­cije.

U njima se mogu naći saveti koji se mogu primeniti u praksi

 ??  ?? PovereNIca braNkIca jaNkovIĆ
PovereNIca braNkIca jaNkovIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia