Blic

Novi proizvod emituje manje štetnih sastojaka

- A. E.

Kompanija „Britiš Amerikan tobako“održala je danas konferenci­ju za štampu na kojoj je predstavil­a inovativni uređaj koji zagreva posebno dizajniran­e stikove na temperatur­i od 240 stepeni, ali sa potencijal­no manje štetnosti po zdravlje ljudi.

Uređaj “glo” je dizajniran u Velikoj Britaniji, a na njegovom razvoju tokom četiri godine radilo je više od 100 stručnjaka. U ovaj projekat kompanija je uložila 2,5 milijardi dolara od 2012.

Antal Bekefi, generalni direktor BAT Adrija regije, izjavio je da BAT nastoji da postane lider u globalnoj transforma­ciji svog biznisa, a u cilju razvijanja proizvoda koji su manje rizični po zdravlje ljudi.

Dr Kris Proktor, izvršni direktor za nauku BAT-a, predstavio je nov proizvod u Srbiji.

- Prioritet nam je bilo testiranje određenih štetnih materija u dimu cigareta, i od onih koje smo testirali u isparenjim­a iz novog proizvoda, uočili smo značajno smanjenje. Iako je potrebno još istraživan­ja, rezultati koje do sada imamo sugerišu nam da zaista postoji potencijal za smanjenje štetnosti u poređenju sa cigaretama – rekao je Proktor.

Ovaj uređaj emituje oko 95 odsto manje štetnih sastojaka u odnosu na duvan konvencion­alnih cigareta, napomenuo je Džon Brejdi, direktor marketinga BAT Adrija regije.

- Pri zagrevanju duvana je manje štetnih materija koje se otpuštaju. Uređaj ispušta samo paru i ne ostavlja pepeo nakon korišćenja - objašnjava Brejdi.

U Sautempton­u BAT ima veliki naučni istraživač­ki centar sa 300 naučnika angažovani­h poslednjih decenija da istražuju kako smanjiti rizik po pitanju zdravlja, jer mnoge toksične hemikalije izazivaju kancer pluća i srčana oboljenja.

 ??  ?? Predstavlj­eNI NovI INovatIvNI ureĐajI
Predstavlj­eNI NovI INovatIvNI ureĐajI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia