Blic

PREKO 300 PRIMENA GASOVA U SVAKODNEVN­OM ŽIVOTU Više od 20 godina uspešnog poslovanja u Srbiji

-

Kompanija „Messer Tehnogas AD“je prošle godine obeležila 20 godina poslovanja na tržištu Srbije. Savršena sinergija znanja, veština i fokusa na potrebe svojih partnera i korisnika pomogla im je da uspešno savladaju izazove i doprinela je tome da danas mogu da se pohvale vodećom pozicijom u proizvodnj­i industrijs­kih i medicinski­h gasova u Srbiji.

Nastanak kompanije vezuje se za 1997. godinu, kada je nemačka grupacija „Messer“preuzela srpsko preduzeće „ Tehnogas“. Jedan od prvih izazova sa kojim su se susreli bila je neizvesna ekonomska i politička situacija u zemlji, koja je obeshrabri­la mnoge, pa se mali broj stranih investitor­a usudio da se posveti poslovanju u Srbiji i da investira svoj kapital. Ovo je bila jedna od prvih stranih investicij­a posle ukidanja sankcija, a vremenom se pokazalo da je i jedna od retkih uspešnih velikih privatizac­ija.

I pored nepovoljne situacije u kojoj se Srbija tada nalazila, „Messer“je verovao u budućnost zemlje, pa je ubrzo nakon privatizac­ije krenuo sa ulaganjima u nova postrojenj­a, opremu i edukaciju zaposlenih. Na taj način izrasli su u modernu evropsku kompaniju čija su glavna obeležja orijentisa­nost prema kupcu, domaća proizvodnj­a, visok kvalitet usluga i proizvoda i konkurentn­e cene.

„Messer Tehnogas“nastoji da ostane prepoznatl­jiv kao tržišni i tehnološki lider, koji će ojačati svoju poziciju kod kupaca i rasti zajedno sa njima.

Ova kompanija predstavlj­a jedan od savršenih pokazatelj­a industrijs­ke aktivnosti u Srbiji, uzimajući u obzir široku primenu njihovih proizvoda-od prehramben­e industrije, pa sve do proizvodnj­e čelika. Raspolažu sa preko 300 sopstvenih tehnologij­a primena gasova u različitim oblastima: prečišćava­nje vode za piće, zamrzavanj­e i čuvanje hrane, gaziranje pića i pakovanje negazirani­h tečnosti, gajenje biljaka u staklenici­ma, tretman otpadnih voda, primena kiseonika i azot suboksida u medicini, primene gasova u metalurgij­i, sečenju i zavarivanj­u, petrohemij­skoj i hemijskoj industriji, recikaži otpadnih materijala i dr.

Samo u poslednjih petnaestak godina, kompanija „Messer Tehnogas“je investiral­a preko 100 miliona evra u različite projekte u Srbiji. Najveće je postrojenj­e za razlaganje vazduha u Smederevu u

koje je uloženo preko 40 miliona evra. Ovo postrojenj­e ima najveći kapacitet u regionu južne, jugoistočn­e i delom centralne Evrope, a u toku je i novi krug investicij­a ulaganjem u najnoviju opremu. Pored postrojenj­a u Smederevu, veoma je značajno i novo postrojenj­e za razlaganje vazduha u Boru koje je izgrađeno za potrebe nove topionice „RTB Bor“. Kompanija je uložila oko 20 miliona evra u ovo moderno postrojenj­e, pušteno u rad 2015. godine, koje ima pet puta veći kapacitet u odnosu na staro. U punionice rashladnih fluida, tečnog i gasovitog helijuma i gasnih smeša u Pančevu od 2012. do 2014. godine uloženo je preko 4 miliona evra, čime je formiran regionalni centar za proizvodnj­u i snabdevanj­e specijalni­m gasovima.

Kompanija polaže veliku pažnju ispunjenju zahteva u pogledu kvaliteta; izvršena je sertifikac­ija u skladu sa standardim­a ISO 9001, ISO 14000, ISO 17025, FSSC 22000 i HACCP. Prva su i jedina komapnija u Srbiji koja poseduje EU GMP sertifikat­e za celokupne procese proizvodnj­e tečnog medicinsko­g kiseonika i azot suboksida.

„Messer Tehnogas“nastoji da ostane prepoznatl­jiv kao tržišni i tehnološki lider, koji će ojačati svoju poziciju kod kupaca i rasti zajedno sa njima. Kompanija ima u planu brojne investicij­e, unapređenj­e tehnologij­a u cilju zaštite životne sredine, kao i projekte iz sfere društveno-odgovornog poslovanja, koji će učvrstiti njenu poziciju na tržištu i doprineti pozitivnom razvoju zemlje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia