Blic

Na popravni se ide i iz likovnog

- Ljubiša Vidović

Odzvonio je i poslednji rok za popravni ispite pred novu školsku godinu. Dok su đaci uglavnom muku mučili sa fizikom i matematiko­m, bilo je i onih koji su imali probleme i - sa likovnim.

U prilog tome ide i objava na društvenim mrežama u kojoj se jedna tviterašic­a pohvalila kako je njeno dete položilo popravni iz likovnog, i to u osnovnoj školi.

- Da, verovali ili ne, iz fizike 4, a iz likovnog 1 - uveravala je majka prilično iznenađene komentator­e, a ako je suditi prema daljoj prepisci, reklo bi se i da je ishod popravnog ispita bio prilično neizvestan.

Đak je polagao čak i teoretski deo, ali i praktični, tačnije tehnike crtanja. Ispostavil­o se da zahtevna nastavnica ima već poznatu reputaciju i da kod nje deca često završe na popravnom. Mnogi su ostali začuđeni, nizali su se i duhoviti komentari - „Bar će imati šta da prepričava unucima“, “Ovo je za rubriku Verovali ili ne” - i slični.

Međutim, ubrzo su se javili i oni koji su se na isti način opekli o lakše predmete - barem one za koje je uvreženo mišljenje da su lakši.

- Ja zbog četvorke iz likovnog u osmom nisam bio vukovac - saosećajno je napisao jedan od tvitera- fizika i hemija ša, dok se drugi nadovezao komentarom: „Ako vam je za utehu, ja sam uvek bila odlična, ali sam dva puta išla na popravni iz fizičkog.“

I zaista, iako su retki, u praksi i te kako postoje slučajevi kada đaci ne is- punjavaju kriterijum­e za pozitivnu ocenu kod nastavnika muzičkog, likovnog ili fizičkog obrazovanj­a. - Poznato mi je nekoliko slučajeva baš što se tiče likovnog, ali su zaista retki. Danas je, inače, manja stopa đaka koji padaju na popravnom. Nekada je to bilo oko 15 procenta, a poslednjih godina je to od pet do sedam odsto. Iako bi to trebalo da bude pohvalno, nažalost - nije, jer niti su nam deca vrednija i bolji đaci, niti je gradivo lakše. Iskustvo pokazuje da su profesori postali popustljiv­i i izlaze im u susret - objašnjava profesor informatik­e Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Kako dodaje profesor, i on sam je ove godine oborio troje đaka, ali niko od njegovih kolega to nije učinio.

Antić objašnjava da tri predmeta i dalje predstavlj­aju ubedljivo najveći bauk za đake:

- To su matematika, fizika i hemija. Moram da primetim da su generalno za nastavu više zaintereso­vani đaci stručnih škola, kao što je to primer u školi dizajna, nekoj tehničkoj školi ili gimnaziji. Verovatno zato što se đaci odluče za ono što ih kao struka najviše zanima - kaže profesor Antić.

 ??  ?? najveĆe probleme Đacima prave matematika,
najveĆe probleme Đacima prave matematika,

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia