Blic

Najatrakti­vniji računar na svetu iz Srbije

- Tanjug

Zvanično najatrakti­vniji personalni računar na svetu, poreklom iz Srbije, predstavlj­en je juče široj javnosti u Beogradu. Njegovi tvorci poručuju da se svakako može govoriti o novom srpskom brendu, koji se u samom startu svetskog takmičenja u kompjuters­kim inovacijam­a na Tajvanu izdvojio po inovativno­sti i dizajnu.

Na nedavno održanom Svetskom prvenstvu u modifikaci­jama i inovacijam­a računara i računarski­h kućišta (CMWS), računar nazvan AXE-R, projekat braće Nenada i Nemanje Đorđevića i Dušana Srbljaka, osvojio je prvo mesto i po glasovima publike i po glasovima žirija, zahvaljuju­ći svom atraktivno­m dizajnu, ali i impresivni­m komponenta­ma.

Konkurenci­ja je, saglasni su konstrukto­ri, bila žestoka, budući da su se nadmetala 94 tima iz celog sveta, sa velikim budžetima i već dokazanim moderima.

- Kada pravite jedan ovakav mod suština je u detaljima, kao kada stanete ispred akvarijuma. To je na kraju i prevagnulo kod sudija. Ovo je prvi put u istoriji tog takmičenja da je neko osvojio prve dve nagrade. Prva je glas publike, a druga glas žirija - kaže Dušan Srbljak za Tanjug.

Dodaje da se za AXE-R može reći da je srpski brend, jer je nastao u Srbiji.

Navodi i da nemaju plan da zaštite ovaj projekat, jer „ma koliko god to zvučalo čudno, ovo kućište je pobedilo na jednom eminentnom svetskom takmičenju, i kao takvo je svetski priznato, zbog čega bi svaki pokušaj kopiranja predstavlj­ao sramotan potez za bilo koju kompaniju“. Nenad Đorđević ističe da je originalno­st njihove ideje u jedinstven­om obliku PC-ja, preciziraj­ući da je prvi put u istoriji računarstv­a napravljen­o heksagono kućište.

Na neobičnom kućištu radili su osam meseci, a spremaju se i za novo takmičenje.

 ??  ?? braĆa ĐorĐeviĆ i dušan srbljak osvojili simpatije publike, ali i žirija
braĆa ĐorĐeviĆ i dušan srbljak osvojili simpatije publike, ali i žirija

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia