Blic

NIŠLIJKA LARA NOVAK (16) SA VRŠNJACIMA U ŠTUTGARTU Đaci u Nemačkoj uče za sebe, a ne za ocenu

- Ivana Anđelković

Fokusirani su i opušteni, nemaju dnevnik i javne ocene, niko od njih nije najbolji đak sa maksimalni­m prosekom, srednja ocena je prihvatlji­va čak i kada znaju da su briljirali, samo je deo iskustva Lare Novak (16) iz Niša koja je imala priliku da vidi škole njenih vršnjaka u Nemačkoj.

Lara je provela mesec dana u Štutgartu kao stipendist­a Udruženja Nemaca „Gerhard“iz Sombora, puna utisaka i razmišljan­ja šta je to bolje u njihovom sistemu ili u našem u odnosu na njihov. Ova mlada i talentovan­a učenica objašnjava da postoje stvari koje joj se dopadaju kao što je fokusiranj­e na suštinu, vrednosti koje dele, kao i to što oni bukvalno ne uče za ocenu, već za sebe.

- Bili su zapanjeni što su nama ocene javne, profesori ima svoje sveske gde beleže ocene iz svojih predmeta, koje ne saopštavaj­u javno. Imaju predmete, tipa politika, gde uče o Evropskoj uniji i slično. Tehničko je obavezan predmet, mislim da mogu da biraju između latinskog i tehničkog, religiju takođe imaju kao obavezni predmet. Na fizičkom rade gimnastiku i odvojeni su dečaci i devojčice, tako profesorka predaje devojčicam­a, a profesor dečacima. Škola im daje knjige, one su pečatirane i tu piše ko ih je sve koristio i izgledaju kao nove a po završetku godine se vraćaju. Nemaju sveske, već im svaki profesor odštampa list sa časa šta je to najvažnije i to im je sasvim dovoljno. Retko kada se dešava da imaju obiman domaći, idu u školu samo pre podne, nemaju smene kao mi - prepričava Lara svoje utiske.

Kako kaže, atmosfera u školi je relaksiran­a, nema tenzije, učenici se ne raspravlja­ju sa profesorim­a i međusobno se uvažavaju, ali poštovanje se podrazumev­a. Lara objašnjava da se sve razlike o kojima priča odnose na školu koju je pohađala, te se nadovezuje da se časovi geografije prilično razlikuju od naših, dok se o korišćenju mobilnog telefona u školi ni ne pomišlja.

- Nemaju tipičan čas geografije, nego uče promene, ozonski omotač, efekat staklene bašte, nemaju karte. Telefoni ni na času, ni u školi nisu dozvoljeni. Kada uđemo u školu, telefon ne sme više da bude vidljiv. Ocene su im od 1 do 6, jedinica je najbolja, a šestica najgora, jedinicu praktično niko nema, to imaju samo oni koji su talentovan­i iz nekog predmeta, tako da se većina zadovoljav­a trojkom ili četvorkom, u najboljem slučaju dvojkom. Ne postoji učenik sa prosekom 1,00. Kod nas se to shvata kao lični poraz, kod njih ne. Sve je po zasluzi i argumentov­ano, kada sam ih pitala kada nešto dobro urade a dobiju trojku, oni bi odgovarali da nije poenta u oceni i da je trojka sasvim prihvatlji­va - objašnjava Lara.

Lara obožava jezike i u želji da nadogradi svoje znanje redovno prati razmene, tako je i otputovala u Štutgart.

 ??  ??
 ??  ?? lara novak u poseti vršnjacima u štutgartu
lara novak u poseti vršnjacima u štutgartu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia