Blic

„Podići ću mom Velji spomenik“

- V. Lojanica

Velimiru đeriću (66), koji se utopio u Zapadnoj Moravi kroz selo Tučkovo kod Požege, porodica je ovih dana trebalo da izda polugodišn­ji pomen, ali njemu se još uvek ni grob ne zna. I verovatno se nikada neće saznati.

Šest meseci je prošlo od kada se nesrećnik, izbegao iz Bosne i koji je pre 15 godina doživeo veliku porodičnu tragediju, utopio u nabujaloj reci, a svi su digli ruke da će ikada biti pronađen. Osim supruge Branke koja još uvek gaji nadu da će sahraniti muža kako dolikuje.

- U policiji su mi rekli da su šanse da bude pronađen minimalne, da ne vredi angažovati ronioce i da je voda ko zna gde odnela njegovo telo. Jedina šansa, rekoše, jeste da leš negde pronađu ribari. Taman kao i to, boli me što mi niko nije došao na vrata da mi kaže istinu i šta će se dalje preduzimat­i. Sledeće sedmice će se navršiti šest meseci kada bi trebalo da ga proglase mrtvim - jadikuje Velimirova supruga Branka Đerić (42).

Velimir je 5. marta, sa gazdom kafane u Tučkovu kod koga je povremeno radio, pokušao splavom da pređe na ostrvo nasred Zapadne Morave. U jednom od brzaka improvizov­ano plovilo se zaljuljalo a Đerić, inače neplivač, pao je u vodu i nestao pod površinom.

Odmah je počela potraga priobaljem, ali nije dala rezultate. Visok vodostaj i mutna, hladna i brza reka nisu dozvoljava­li da se u potragu uključe ronioci. Tek u maju opština Požega je angažovala privatnog ronioca koji je pretražio Moravu na potezu dugom četiri, pet kilometara od Tučkova do Ovčar Banje, ali bezuspešno. U Požegi niko nije spreman da zvanično kaže da više nema svrhe plaćati ronioca i tražiti, ali između redova provlače: „Ne vredi, ko zna dokle je voda odnela telo“. Sa ćerkom Mirjanom i sinom Miroslavom, Branka i Velimir su se iz Čajniča 2003. doselili u požeški kraj. Pre sedam godina Mirjana je preminula pa je Velimir, iako zašao u šezdesete, želeo još jedno dete. Branka mu je 2014. rodila Andrijanu.

- Dići ćemo mu spomenik kraj Mirjaninog, ali Andrijani ne možemo da objasnimo da će spomenik stajati nad praznom humkom uz raku u kojoj joj počiva sestra - kaže Branka Đerić.

 ??  ?? Ovde je nestaO velimir Đerić
Ovde je nestaO velimir Đerić
 ??  ?? nestaO: velimir Đerić
nestaO: velimir Đerić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia