Blic

BRANKO ŠMIT SPREMA PROJEKAT SA DARKOM BAJIćEM Film o samoubistv­ima hrvatskih branitelja

Podaci govore da je broj samoubista­va branitelja u Hrvatskoj alarmantan, rekao je čuveni hrvatski reditelj

- Tatjana nježić

Branko Šmit (“Sokol ga nije volio volio”, , “Imena Imena višnje”, višnje , “Metastaze”), koga su vezivali za kategoriju koja je manje ili više bliska vlasti u Hrvatskoj, a već dugo slovi za ozbiljnog kritičara najmoćniji­h struktura, gost je Filmskog festivala u Nišu, a njegov film “Agape”, sa izvanredni­m Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, nepodeljen­o je oduševio i publiku i filmske znalce. Govoreći o tom ostvarenju, u čijem središtu je priča o svešteniku i dečacima koje podučava, odnosno o međuljudsk­im odnosima i (ne) prihvatanj­u drugoga, pomenuo je da sprema novi film u kojem će mu koproducen­t biti Darko Bajić.

- Radni naslov tog novog filma je “Poker”, a tema je samoubistv­o branitelja. Podaci govore da je broj samoubista­va branitelja u Hrvatskoj alarmantan, a niko se nije pozabavio ozbiljno tom temom. Budući da je mnogo toga, odnosno manje-više sve što život znači, u regionu vrlo slično, isti su problemi, verujem da je i to. Samo se debelo gura pod tepih i gleda kao slabost tih ljudi. Kao anomalija, a ne kao posledica, što hteli - ne hteli u suštini jeste. Društvo se srami tih ljudi, nisu na ponos, a faktički su naterani da urade to što su uradili. Glavni lik u filmu je uspešni biznismen dvadeset godina nakon rata. Što se filma “Agape” tiče, to nije prvenstven­o film o pedofiliji. To je pre svega film o našem odnosu prema ljudima koji su drugačiji. Da li je glavni lik kriv ili nije kriv, nije najbitnije pitanje. Ključ je - ako si drugačiji u današnjem društvu, dobiješ etiketu i ceo je život nosiš.

Film, između ostalog, otvara i pitanje odnosa prema Bogu, citirate impresivne delove iz svetih knjiga, pomenuli ste odlične kritike koje ste za taj film dobili, ali i da ste imali problema?

- Hteo sam da taj glavni lik bude sveštenik, a ne na primer profesor fizičkog vaspitanja u školi, ali to, kažem, nije prvenstven­o film o pedofiliji. A što se problema tiče… dobio sam po nosu. Ali ne direktno, otvoreno, nego suptilno - po sistemu plinske svetlosti. Da osetite kako vam se zatvaraju vrata. Mislim da će toga biti još. Ima crkva svoje metode, tako da ću ja ispijati još koju čašu gorkih suza.

Na konferenci­ji za novinare ste kazali, parafrazir­am, kada čovek ima pedeset godina, onda više nema vremena za kompromise.

- Nema. Jer ako nastaviš s kompromisi­ma, biće kao da nisi živeo jer ništa nećeš napraviti. Jer dok ste mlađi, imate familiju, borite se za egzistenci­ju, za podizanje i decu, a i tražite se još. Onda radite i neke kompromise,

U višim krugovima k su to tokovi novca i b benefiti, a dole to je čist vazeliniza­m.vaze Vazelin je onaj

prepar preparat ovog regiona i vremena

pomalo čovek zaboravi šta mu je primarno u profesiji. A u našoj profesiji primarno je jesi li borac ili nisi, hoćeš li ići do kraja ili nećeš. Težnja ka umetnosti, a umetnost je subverzivn­ost, a ne kompromis. Hoćeš ići do kraja ili nećeš. Težnja umetnosti, dometu, subverzivn­ost, hrabrost, a ne kompromis. I onda me uvek sram kad gledam neki film u kojem sam pravio kompromis. Gledam ga i mislim: ma ne sad će sigurno bit bolje kad dođu delovi sa kompromisi­ma. Ali, ne! Uvek je to drek. I posle 20 godina je ono što si kompromisn­o radio drek, i ostaje drek. A zašto bi ja taj teret nosio sa sobom. Zašto da čovek ne može da se pogleda u špiglo. I rekao sam: posle 50 više nema kompromisa barem što se tiče posla. Nema! Pa nek bude kako bude.

Kazali ste da, u smislu društvenih i političkih prilika, to gde su nas doveli je - strašno?

- I prestrašno. Taj užas nisam mogao sanjati ni u najcrnjim snovima. Struka je pogažena, znanje, svaka prava vrednost. Sve je devastiran­o. Caruje samo podobnost.

Koliko je tu reč o uverenjima, a koliko zapravo o lukrativno­sti?

- U višim krugovima su to tokovi novca i benefiti, a dole to je čist vazeliniza­m. Vazelin je onaj preparat ovog regiona i vremena.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia