Blic

Super Miloje vratio Zvezdu na mapu

Dok je bojevao po Češkoj, Engleskoj i Nemačkoj, mladog stručnjaka su prozvali fudbalski Supermen.

-

Navijači Crvene zvezde su početkom juna prošle godine blago ispratili vest da je novi trener Vladan Milojević. Mladi nisu tačno znali o kome je reč, oni srednjih godina pamte da je sredinom 90-ih nosio crveno-beli dres, dok je za starije on bio samo brat poznatijeg Gorana Milojevića, koji je napustio klub iz Ljutice Bogdana i preselio se kod večitog rivala. Zajednički utisak je bio - evo ga još jedan koji će da plati gubitak titule i odlazak duple krune u vitrine Partizana.

Međutim, ispostavil­o se da je Vladan Milojević trener sa vizijom, čovek koji nije bio opterećen prošlim vremenima Crvene zvezde, bez obzira na to koliko bila slavna. Milojević je zasukao rukave i počeo da radi. Nije kukao što je nasledio ekipu koja je pokazala da nema šampionski štof i koja je dozvolila da prokocka prednost od šest bodova.

On nije sekao mačem i tražio krivce, već je rušio barijere kojih je na „Marakani“bilo više nego u Drugom svetskom ratu. Iskorenio je jednu po jednu lošu naviku i navijačima predstavio novu Crvenu zvezdu - hrabru, drčnu, kvalitetnu. Predstavio je jednu novu, evropsku Zvezdu. Islužene i prežaljene fudbalere je pretvorio u igrače koji su počeli da seju strah i trepet na Starom kontinentu. I igračima se to svidelo. Bili su navikli da im se svaka greška predstavlj­a kao kraj sveta, a kada ste jednom nogom iznad provalije, onda vam nije do fudbala.

Čak i kada je Milojeviće­va armija krenula da gazi, bilo je komentara „ma to je čista sreća, sad će da padnu“. A ne samo da nisu pali, već su nastavili da rastu. Malta, Kazahstan, slavna Slavija iz Praga i prebogati Krasnodar bili su žrtve na Zvezdinom trijumfaln­om putu do Lige Evrope. Pet pobeda, dva remija i jedan poraz bili su dovoljni da Miloje uvede klub u grupnu fazu, posle koje je u mečevima sa BATE, Arsenalom i Kelnom obezbeđeno dugo čekano proleće u Evropi.

Negde u međuvremen­u, između bitaka, Vladan Milojević je postao Zvezdin Supermen, Klark Kent. Malo zbog sličnosti sa SF likom, a više zbog čuda koje je pravio sa Zvezdom.

Titula je vraćena na „Marakanu“i Miloje je mogao da počne sa novom epizodom - napad na Ligu šampiona. Ponovo, korak po korak, crveno-beli su krčili put do plej-ofa i Salcburga. Dok smo pisali tekst, još se nije znao ishod revanša i da li će se poznata mušema Lige šampiona vijoriti na „Marakani“. Ono što se zna jeste to da Zvezda ima trenera za velika dela, trenera koji misli, i strategiju zna da prenese na teren, na fudbalere, navijače...

 ??  ?? zahvaljuju­ći vladanu milojeviću, o crvenoj zvezdi se ponovo priča u evropi
zahvaljuju­ći vladanu milojeviću, o crvenoj zvezdi se ponovo priča u evropi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia