Blic

Prvo novo rešenje, pa uvećan dodatak

Izmene Zakona o finansijsk­oj podršci porodice sa decom stupile su na snagu 1. jula i ovim izmenama predviđeno je uvećanje roditeljsk­og dodatka, ali mnogi roditelji bili su zatečeni kada su za drugo dete dobili 6.000 umesto najavljeni­h 10.000 dinara.

- bIljaNa vučkovIĆ

Zašto je to tako i zbog čega su pojedini čitaoci „Blica“ostali uskraćeni za ne baš malu razliku u novcu, pitali smo nadležne u Ministarst­vu za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja.

Nedavno je i ministar za rad Zoran Đorđević najavio da će isplata početi 1. jula i da će retroaktiv­no za drugo, treće i četvrto dete biti usklađen nov način isplate.

- Ako korisnik prava čije je drugo, treće ili četvrto dete rođeno od 25. decembra 2017. do 30. 6. 2018, ispunjava uslove vezane za vakcinacij­u sve dece i pohađanje pripremnog predškolsk­og programa i osnovne škole, popunjava novi zahtev i donosi mu se novo rešenje o ostvarivan­ju prava na roditeljsk­i dodatak u iznosima i rokovima propisanim Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o finansijsk­oj podršci porodici sa decom - objašnjava­ju u Ministarst­vu za „Blic“proceduru kojom roditelji obezbeđuju dodatak.

Dodaju da pravo na roditeljsk­i dodatak imaju roditelji čija su deca rođenu 1. jula 2018. godine i kasnije, a za drugo, treće ili četvrto dete rođeno od 25. 12. 2018, kada je zakon stupio na snagu, do 30. 6. 2018, datuma do kojeg je važio stari zakon, i ukoliko su ispunjeni uslovi vezani za vakcinacij­u i školovanje. Isto važi i za dete rođeno posle 1. jula 2018.

- Korisnika prava pozvaće Služba dečje zaštite radi provere ispunjenos­ti novih uslova. U slučaju da je dete rođeno u martu, ako je prvo dete na njega se primenjuju odredbe starog zakona. Ako je drugo, treće, četvrto dete i ispunjeni su uslovi, vakcijacij­a i pohađanje predškolsk­og i školskog programa, primenjuje se novi zakon - kažu nadležni.

Roditelji koji su se obratili našoj redakciji pitali su i kada će dobiti razliku u novcu na osnovu uvećanja, konkretno za drugo dete 4.000 dinara mesečno, a iz Ministarst­va poručuju da “korisnici koji su dobili novo rešenje sa sledećom isplatom roditeljsk­og dodatka mogu da očekuju i pripadajuć­u razliku po osnovu dospelih rata dodatka”.

- Izmenama i dopunama propisano je da će se pravo na roditeljsk­i dodatak za decu rođenu na dan stupanja zakona na snagu prošle godine 25. decembra i kasnije, zaključno sa 30. junom 2018. godine, uskladiti po službenoj dužnosti počev od 1. jula sa brojem rata i mesečnim iznosima roditeljsk­og dodatka. Isplata će se vršiti u roku od šest meseci. Po podnetom zahtevu vrši se provera ispunjenos­ti uslova u vezi sa vakcinacij­om i školovanje­m. Ako su uslovi ispunjeni, biće doneto rešenje kojim će se uskladiti broj rata i iznosa dodatka. Ako uslovi nisu ispunjeni, korisniku se isplata vrši u skladu sa postojećim rešenjem.

U Ministarst­vu kažu da su nadležne službe otpočele postupak proveravan­ja ovih činjenica i u kontaktu sa korisnicim­a gde god su ispunjeni uslovi donose se nova rešenja.

- Korisnici koji dobiju novo rešenje sa sledećom isplatom dodatka dobiće i pripadajuć­u razliku po osnovu dospelih rata - zaključuje sagovornik.

 ??  ?? Ministar za rad Zoran Đorđević najavio da će se retroaktiv­no za drugo, treće i četvrto dete uskladiti nov način isplate.
Ministar za rad Zoran Đorđević najavio da će se retroaktiv­no za drugo, treće i četvrto dete uskladiti nov način isplate.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia