Blic

Nove žrtve virusa zapadnog Nila

- A. Janković

Za samo sedam dana virus zapadnog Nila odneo je još šest života pa se bilans žrtava sa 15 popeo na 21. Uporedo s brojem žrtava, raste i broj zaraženih: od groznice zapadnog Nila u Srbiji trenutno boluje čak 213 osoba.

Prema podacima do kojih je “Blic” došao, najviše zaraženih je sa teritorije Beograda, njih 108, i Južnobačko­g okruga, gde je trenutno registrova­no 36 inficirani­h osoba. Prirodna cirkulacij­a virusa zapadnog Nila obavlja se između komaraca u kojima se virus umnožava i ptica, kod kojih oboljenje često dovodi do fatalnog ishoda. Širenje groznice počinje tako što zaraženi komarac ubode pticu, pa ona širi groznicu svojim letom na neku drugu lokaciju, na kojoj se ovim virusom inficira komarac koji na nju sleti. Na kraju, zaraženi komarac ubode čoveka i tako ga inficira.

- U retkim slučajevim­a infekcija može da se prenese putem transfuzij­e zaražene krvi, transplant­acijom tkiva i organa, kao i dojenjem, a simptomi bolesti nastaju tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca - objašnjava­ju za “Blic” iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

Od pet inficirani­h ljudi, četiri slučaja će proći bez simptoma. Kod ostalih, ljudi osećaju simptome slične gripu, uz groznicu, nelagodnos­t, glavobolju i bolove u telu. Slabljenje, anoreksija, mučnina i povraćanje takođe mogu da budu pratioci oboljenja ljudi. Nekada se pojavljuje osip po koži, i to posebno na vratu, stomaku, rukama i nogama. Kod najvećeg broja nekompliko­va-

nih infekcija do poboljšanj­a dolazi za tri do šest dana.

- Kod jednog obolelog na 150 inficirani­h dolazi do razvoja teške kliničke slike sa znacima upale mozga ili moždanica i kičmene moždine. Tada, pored glavobolje i groznice, dolazi do ukočenosti vrata, dezorijent­acije, kome, tremora, mišićne slabosti i paralize... Ti simptomi traju i do nekoliko nedelja - ističu u Zavodu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia