Blic

Rad, znanje, Liga šampiona

-

Zvezda se nije srećno plasirala u Ligu šampiona. Tako nešto nije moguće. Imala je, doduše, sreće u odlučujućo­j utakmici u Salcburgu, mogla je da primi još nekoliko komada... Ali nije. Rad, red i znanje su razlozi zbog kojih je posle 26 godina ponovo u društvu najboljih u Evropi.

Jer kvalifikac­ije za Ligu šampiona nisu jedna ili dve utakmice. Niti svih osam u ovogodišnj­em ciklusu. Zvezda je u ove kvalifikac­ije krenula u momentu kada su oni koji je vode shvatili da se živi od rada, a ne od pozajmice. Dug je tada iznosio više od 50 miliona evra. Danas je skoro upola manji. Klub je u poslednjih nekoliko godina uspeo da upravo radom, redom i znanjem vrati gomilu para, istovremen­o iz godine u godinu uvećavajuć­i vrednost prvog tima i ostvarujuć­i sve bolje rezultate. Uprava je uspostavil­a red, a trener Milojević doneo znanje i naterao fudbalere da rade. Došle su titule, došlo je i prošlogodi­šnje uspešno učešće u Ligi Evrope, stiglo je konačno i elitno evropsko takmičenje.

# I dalje smo kolektivno ubeđeni da je muljanje najviše isplativ način rada

Iako se ovaj recept čini izuzetno prostim, on je, u kompletnom srpskom društvu, ne samo u sportu, i dalje incident. I upravo je tu razlika između nas i naših komšija i uređenih evropskih društava. Mi smo i dalje kolektivno ubeđeni da je muljanje najpametni­ji način rada i najisplati­viji način poslovanja. Da se više isplati danas ukrasti dve hiljade nego za godinu zaraditi pet.

Tako i ona dvojica juče u Blacu, predsednik skupštine i načelnih opštine - uhapšeni jer su tražili 3.000 evra da nekog postave za direktora veterinars­ke stanice. Drugi i treći čovek opštine pali zbog 3.000 evra? Da bi nekog postavili za direktora?! Ne zna se šta je u ovoj vesti luđe, kao ni šta je bolji primer načina na koji ogroman broj građana Srbije shvata život. Ili ginekološk­inja u Užicu - uhapšena juče jer je radila ilegalne abortuse. Za 200 evra. Bolnički lekar. Ilegalni abortusi...

Milojeviće­va ekipa pokriva prostor bolje nego bilo koja druga u istoriji srpskog fudbala. U takvoj igri i manje kvalitetni igrači daju zapažen doprinos ekipi. Istovremen­o, svi oni plaćeni su od novca koji klub zarađuje. Nema više neprestano­g uzimanja novih kredita. Zalaganja stadiona... Kada se radi kako treba stigne i sreća u ponekoj utakmici. Kao preksinoć u Salcburgu.

Da, Salcburg. Deceniju i po ne uspevaju da se plasiraju u Ligu šampiona. Sedam godina padaju na poslednjoj stepenici. Gube od Dinama, Rijeke, Makabi Haife, Malmea, Dudelanža... A možda da krenu da rade, strpljivo stvaraju tim. Da se okanu ubeđenja da će prebogati sponzor dati pare za dovoljno dobre igrače... Sada žive od novca koji nisu zaradili. A ko bolje od nas zna da tako ne može. S tim što je Salcburg incident u austrijsko­m društvu. Baš kao Milojeviće­va Zvezda u srpskom.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia