Blic

Milićev nije pušten, u zatvoru dobio bebu

- B. Bogosav

Vozač “kantrimena” Marko Milićev za sada ostaje iza rešetaka dok stručnjaci zatvora u kojem boravi ne dopune svoju procenu njegovog vladanja i resocijali­zacije, odlučio je juče Treći osnovni sud u Beogradu.

Sud je odlučivao o molbi za uslovni otpust iz zatvora Marka Milićeva, koji je osuđen na četiri i po godine jer je u julu 2014. godine vozilom “mini kantrimen” usmrtio Luku Jovanovića (21) na beogradsko­m Brankovom mostu, a potom pobegao sa lica mesta i iz države.

Milićev je ispunio prošle godine jedan od zakonskih uslova za puštanje na prevremenu slobodu, odnosno izdržao je dve trećine zatvorske kazne, a ostale uslove sud ceni na osnovu mišljenja zatvora u kojem izvršava kaznu, a iz kojeg proizlazi da Marko Milićev nije u potpunosti prošao proces resocijali­zacije (nije zaista postao svestan počinjenog dela). Kako je pročitano tokom suđenja, a šta stoji u mišljenju KPZ “Zabela” u kojem Milićev izdržava kaznu, Milićev je povratnik, pet puta osuđivan, koji priznaje delo koje je počinilo, ali o njemu ne priča i ne govori o kobnom danu u kojem je kolima ubio mladića Luku Jovanovića. Korektno se ponaša, radno je angažovan, u zatvoru ga posećuje supruga Neda sa kojom je tokom izdržavanj­a kazne dobio bebu. Međutim, kako stoji u mišljenju KPZ “Zabela”, recidiv u njegovom slučaju je smanjen, ali se ne može isključiti.

Mišljenje KPZ tokom čitavog trajanja sednice na sve načine je pokušavala da ospori odbrana Milićeva, koja je konstantno tražila da se ispita vaspitač koji je nadležan za njega u zatvoru “Zabela”, a koji je i mišljenje pisao jer je priložen stav zatvora o njegovom vladanju i resocijali­zaciji, kako su naveli, bio štur i bez obrazložen­ja. Takođe, tokom gotovo čitave sednice odbrana Milićeva nekoliko puta je naglašaval­a da je vozač „kantrimena“tokom izdržavanj­a kazne u zatvoru postao otac i da njegova beba ima 13 meseci te i da ne može da je viđa, predlažući sudu da ukoliko odbije zahtev za uslovni otpust, odredi pak zaštitni nadzor.

Ipak, činjenice iznete tokom sednice, nisu bile dovoljne da sud donese odluku o slobodi. Umesto toga, odbio je zahtev odbrane o ispitavanj­u vaspitača, ali je zatražio od “Zabele” odgovore na pitanja da li je resocijali­zacija okončana i da li postoji napredak. Sud traži i konkretno mišljenje da li Marko Milićev treba da izađe na slobodu.

 ??  ?? izdržao dve treĆine kazne, ali nije shvatio krivicu
izdržao dve treĆine kazne, ali nije shvatio krivicu
 ??  ?? luka jovanoviĆ stradao na brankovom mostu
luka jovanoviĆ stradao na brankovom mostu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia