Blic

Vladin „falkon“opet u kvaru, šta je rešenje

- Andriana Janković

Remontovan­i avion Vlade Srbije “falkon 50”, koji je juče trebalo ponovo da poleti, opet se pokvario.

Nakon dužeg boravka u garaži zbog starosti i kvarova, naizgled popravljen­om letelicom, starom čak 37 godina, trebalo je da poleti šef diplomatij­e Ivica Dačić u posetu Beču. No, pre nego što je uzleteo, saopšteno je da se “falkon” ponovo pokvario. Postavlja se pitanje - koliko se remont ovog aviona uopšte isplati?

- Ovde nije pitanje starosti, već rentabilno­sti. U vazduhoplo­vnoj tehnici proračunav­ate rentabilno­st remonta, a svako tehničko sredstvo u jednom momentu dođe u stanje kada se dalje održavanje i popravka ne isplate. Praksa je u svetu da se avioni za prevoz državnih zvaničnika obnavljaju u najmanje upola kraćem roku u odnosu na starost našeg “falkona 50” - ocenjuje za “Blic” Aleksandar Radić, vojni analitičar.

Kada je u pitanju prevoz VIP putnika, što članovi Vlade svakako jesu, Radić ističe da se mora voditi računa da ti avioni budu novi, bezbedni i pogodni za održavanje.

- Kada je u pitanju “falkon”, došlo se do tačke kada ne bi bilo iznenađenj­e da se pokaže da je njegovo održavanje potpuno nerentabil­no. Kada biste na “falkonu” koji sada izađe iz fabrike pogledali samo kabinu i uporedili je s kabinom “falkona” kojim lete srpski ministri, videli biste dva različita tehnološka sveta. Naš ima, laički rečeno, satiće, a moderan avion ekrane - kaže Radić.

On kaže da postoje dva pristupa kada je u pitanju biranje aviona za državne zvaničnike - kupovina putničkog ili poslovnog aviona.

- Imate zemlje koje odluče da to bude putnički avion u osnovi, a koji se prilagođav­a standardu koji zahteva neki viši nivo - udobne fotelje za najviše zvaničnike, radne stolove, male prostore za održavanje konferenci­ja... Uglavnom u evropskim zemljama reč je o putničkim avionima srednjeg doleta i dimenzija - objašnjava Radić.

Kada je u pitanju druga opcija, poslovni avion iliti biz džet, insistira se na avionima koji mogu da obave prekookean­ske letove.

Vladin “falkon” je u registar Direktorat­a Civilnog vazduhoplo­vstva upisan 8. jula 1981. i plovidben je do 15. oktobra 2018.

 ??  ??
 ??  ?? godina stara letelica opet zakazala
godina stara letelica opet zakazala

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia