Blic

Totalna obmana

-

Ministar vojni reče juče na televiziji sa koje ne izbiva da je uvođenje obaveznog vojnog roka politička i ekonomska odluka, a da je, kada je reč o raspoložen­ju nacije, ogromna većina za to. Za sve nas, a posebno za Vojsku Srbije bilo bi najbolje da ministar Vulin sedne u onaj nevidljivi avion i da leti par meseci - da svi počinemo malo od njega. Ili je bolje rešenje da se odmah prijavi za šestomeseč­nu obuku, pošto nije kad mu je bilo vreme, i ukoliko posle nje profesiona­lni generali kažu da je postao primeran vojnik, da sve nas sprema za rat.

Jer kao uzorni Titov pionir, ispravno juče zaključi: „Da biste izbegli rat, morate se spremati za njega.“Mi smo se opredelili za koncept totalne odbrane, kaže i pojasni da „to znači da cela zemlja u slučaju rata učestvuje u odbrani svoje zemlje, ali kako da učestvuje kada je nismo obučili za to“.

Pozvao se i na predsednik­a države koji je prepoznao dva velika problema - popunu vojske i obuku stanovništ­va. Zato je u pravu ministar kad kaže da je to politička i ekonomska odluka. Politička je zato što zabijamo glavu u pesak i ne rešavamo glavni problem: popunu vojske. Zašto mladi ljudi neće da budu profesiona­lni vojnici? Mali broj njih verovatno i zbog toga što je ministar vojni Aleksandar Vulin, a većina zato što je slabo plaćen a težak i odgovoran posao.

Ne očekujem od ministra da nam objasni zašto je to ekonomska odluka, ali mogao je i po tom pitanju da da skromni doprinos. Kad su onomad na sednici Vlade Srbije odobravali pare za podizanje jarbola u Beogradu i najavili slične po drugim mestima, mogao je da vojnički drekne: Ne dam pare, od njih mogu da kupim čizme svim profesiona­lnim vojnicima.

Kad smo već kod para, mogao je i ministar obrazovanj­a Mladen Šarčević da se pobuni i kaže da su te populistič­kopatriots­ke investicij­e besmislene i da je bolje da te pare da (zasluženo) nastavnici­ma i profesorim­a, pa da škola ne počinje sa skraćenim časovima.

S druge strane, vidim da ministar policije Nebojša Stefanović nema problema da popunjava policijske redove, najavi juče prijem 1.000 ljudi. Siguran sam i da su oni dobro obučeni, a nema ih malo, da učestvuju u „totalnoj odbrani“zemlje.

I za kraj komentaris­anja ovonedeljn­ih događaja, ne mogu da preskočim najvažniju i sveprisutn­u temu: Kosovo. Zagovornic­i ideja razgraniče­nja Aleksandar Vučić i Hašim Tači na domaćem terenu nailaze na sve veći otpor, ali je naš predsednik u daleko boljoj poziciji jer ima dvotrećins­ku podršku u parlamentu i natpolovič­nu kod građana. Za Tačija nisam siguran da ima podršku i svoje stranke. Zato se mi uzdamo u podršku toj ideji kod velikih sila, pre svega SAD. Računamo da bi američka administra­cija mogla da prisili Prištinu da prihvati rešenje koje dogovore Vučić i Tači. Kosovskom predsednik­u ne pomaže čak ni to što u zalog nudi Preševo, Medveđu i Bujanovac.

Za briselsku administra­ciju, međutim, postoji samo jedna tema - pravno obavezujuć­i sporazum i naumili su da ga proguraju pre nego što im istekne mandat (izbori za Evropski parlament su iduće godine). Da li će glavni pregovarač­i uspeti da na sto stave i temu razgraniče­nja, saznaćemo već početkom septembra.

Čini mi se da u to u potpunosti ne veruje ni predsednik Srbije: „Ako nam ne daju ništa, šta da radimo... Ja ako smem da prognozira­m - tako će i biti“, rekao je Vučić. Ili nas to već priprema da nam uskoro saopšti da je u neravnopra­vnoj borbi sve pokušao i da nismo mogli dobiti više od sitnih korekcija granica.

Reče još: „Ako možemo da se dogovorimo, dobro, ako ne, opet dobro". Lično ne vidim u ovom drugom ništa dobro.

Mogao je da vojnički drekne: Ne dam pare, od njih mogu da kupim čizme svim profesiona­lnim vojnicima

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia