Blic

Simptomi bolesti

-

groznicu zapadnog nila

virusni meningitis - seća se drame Zorica.

Kako dodaje, primljena je na odeljenje i nekoliko dana su joj protekli „kao kroz maglu“. Seća se užasnih glavobolja, temperatur­e, mučnine.

- Počeli su da mi daju terapiju. Prva dva dana videla sam sve duplo. Zatvarala sam jedno oko da bih mogla da gledam. Bolela me je glava bez obzira na sve lekove. A svi su se trudili da mi pomognu. Bila sam u agoniji - priča ona i dodaje da je tek u petak osetila poboljšanj­e posle terapije koju joj je uveo direktor klinike dr Goran Stevanović.

Zorica kaže da je zahvalna lekarima koji su joj bili maksimalno posvećeni tokom njenog boravka na klinici. - Polako su glavobolje počele da prestaju i stanje da mi se poboljšava. Tek sam u ponedeljak dobila konačnu dijagnozu - groznica zapadnog Nila! Za sve je bio kriv komarac! Ne znam ni kada me je ujeo priča ona. Zorica apeluje na ljude da se štite od tih insekata. - Mažite se i radite sve što možete da sprečite njihov ujed. Mene su spasili svi na Infektivno­j klinici. Da nije bilo njih, ne znam šta bi se desilo - zaključuje Zorica. upotreba sredstava protiv komaraca izbegavanj­e boravka na otvorenom u sumrak i svitanje kada su komarci najaktivni­ji zaštitne mrežice na prozorima i vratima sredstva protiv komaraca u prostorija­ma redovno pražnjenje vode iz posuda na terasama i u dvorištima jer su to mesta gde se legu komarci U oko 80 odsto inficirani­h osoba bolest prolazi bez simptoma.

U oko 20 odsto slučajeva oni liče na virusnu infekciju, dok u manje od jedan odsto dolazi do upale mozga i moždanica.

GLAVOBOLJE SU BILE UžASNE, SVE VREME MI JE BILO MUKA, IMALA SAM TEMPERATUR­U, A ZA SVE JE KRIV KOMARAC

povišena temperatur­a glavobolja bolovi u mišićima umor blaga prolazna ospa blagi otok limfnih žlezda

 ??  ?? analize na infektivno­j pokazale da je imala
analize na infektivno­j pokazale da je imala

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia