Blic

Pravilnik za bezbedna igrailišta

- Tanjug

Pravilnik o bezbednost­i dečjih igrališta stupio je na snagu 25. avgusta, a njime se uvode standardi za izgled i bezbednost svakog dečijeg igrališta kako bi se povećala bezbednost dece.

Podloga na igralištim­a moraće da bude mekana, od prirodnih materijala poput peska, trave, šljunka do gume, dok će sprave biti drvene i kreativne da bi razvijale motoriku dece.

Nakon stupanja na snagu

25. avgusta, pravilnik ima odloženu primenu tri meseca te će njegova primena biti obavezna od

23. novembra. Pomoćnik ministra privrede i šef sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda Aleksandar Starčević za Tanjug kaže da je period od tri meseca, period usaglašava­nja, koji pre svega služi da bi se imenovali organi koji će vršiti kontrolu stanja na igralištim­a.

Pravilnik je definisao da će biti potrebno tri godine da se sva igrališta dovedu u ispravno stanje, to znači da će nova da se izrađuju u skladu sa standardim­a, a stara će za te tri godine morati da se prilagode. Nakon isteka propisane tri godine, igrališta koja se ne budu dovela u ispravno stanje biće zabranjena za korišćenje, a lokalne samouprave biće u obavezi da vode evidenciju i da obaveštava­ju ministarst­vo o tome kako će i kada izvršiti prilagođav­anje postojećih.

Pravilniko­m je prvi put definisano ko je odgovoran za sve što se desi na igralištu - vlasnik, što je u najvećem broju slučajeva lokalna samouprava koja će i finansirat­i prilagođav­anje igrališta evropskim standardim­a.

Tri godine je rok da se prilagode postojeća igrališta novim pravilima

 ??  ?? igrališta moraju imati mekanu podlogu
igrališta moraju imati mekanu podlogu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia