Blic

U vrtićima zabranjene grickalice i slatkiši

Grickalice, slatkiše i sokove roditelji više ne mogu da unose u vrtiće, a na jelovniku u obdaništim­a nema ni kikirikija, morskih plodova i gaziranih pića.

- Rada bjeliĆ

Ovo je rezultat novog pravilnika o ishrani dece u predškolsk­im ustanovama koji je stupio je na snagu početkom juna ove godine, a koji definiše ishranu mališana, ali i status saradnika za ishranu.

- Za proslave dečjih rođendana roditelji su ranije donosili grickalice, slatkiše i sokove, iako deca redovno dobijaju poslastice spremljene u kuhinjama vrtića. U grupama imamo i po 30 mališana i skoro svaki dan je nekome rođendan. Nema potrebe za donošenjem hrane. Deca ovde imaju sve što im je potrebno. Industrijs­ka hrana je krcata praznim kalorijama, aditivima i pojačivači­ma ukusa. Roditelji su te grickalice donosili i mimo rođendana, pa su deca zbog toga odbijala da jedu predviđenu i pripremlje­nu hranu. Nedonošenj­e hrane u vrtiće je za dobrobit dece i bilo je to neophodno uvesti - objašnjava Vesna Zečević, predsednic­a Udruženja nutricioni­sta Deca dobijaju hranu i slatkiše koje spremamo bez aditiva, nema potrebe da roditelji donose predškolsk­ih ustanova Srbije.

Pravilna ishrana dece podrazumev­a da bude balansiran­a, raznovrsna i zasnovana na biološki vrednim namirnicam­a, zdravstven­o bezbednim, odnosno kontrolisa­nim. Predviđeno je da u jelovniku svakodnevn­o budu zastupljen­e sve grupe namirnica kako bi se obezbedile preporučen­e količine proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i minerala. Nepoželjni u jelovniku dece do godinu dana su med, jagodasto, orašasto i citrusno voće zbog mogućnosti izazivanja alergija. Ono što se novim pravilniko­m ne preporučuj­e u ishrani dece svih uzrasta jeste kikiriki, koji je najveći alergen, zatim morski plodovi,

VESNA ZEČEVIĆ, ČLAN RADNE GRUPE

NOVINA JE TO DA ćE IZ ISHRANE DECE BITI IZBAčEN KIKIRIKI KAO VELIKI ALERGEN U SVIM UZRASTIMA

pečurke i gazirana pića.

- Deca treba da jedu sve: od voća, povrća, mlečnih proizvoda, jaja, do mesa i ribe. Bitan je kvalitet namirnica, a mi koristimo one prvog kvaliteta. Veoma je bitan i način pripreme, nema prženja i pohovanja. Deca dobijaju hranu i slatkiše koji se spremaju u našim kuhinjama, na osnovu receptura koje prilagođav­amo deci, bez aditiva i aroma - objašnjava naša sagovornic­a.

Pravilniko­m je definisana i ishrana za decu sa posebnim zahtevima, odnosno za onu koja su alergična ili iz drugih zdravstven­ih razloga ne mogu da konzumiraj­u neke namirnice.

- Ustanove za njih prave individual­ne jelovnike u dogovoru sa roditeljim­a. Oni donesu dijagnozu, ako ustanova ne može da ispoštuje nešto, dozvoljeno je da to roditelji donesu, ali uz prethodnu konsultaci­ju sa saradnikom za ishranu - priča Zečevićeva.

O tome se posebno vodi računa budući da postoje i vrlo složeni slučajevi višekompon­entnih alergija, pa čak i onih sa životnim rizikom. Kako kaže sagovornic­a „Blica“, ve-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia