Blic

Kako zaposliti sam sebe uz subvencije države

Nacionalne službe za zapošljava­nje imaju konkurse za subvencije za samozapošl­javanje, tako da nezaposlen­i mogu dobiti sredstva za otvaranje svoje firme. Jedna od njih je Marija Mitrović iz Bora, koja je svoje iskustvo podelila sa nama.

- Ekipa „blica“

Prošle godine Marija je konkurisal­a za sredstva kod lokalne Nacionalne službe za zapošljava­nje za otvarenje svoje firme i u tome je uspela. Već godinu dana ima svoju Agenciju za marketing i onlajn konsalting “Connect media” i kako kaže za “Blic”, ubira plodove rada, tako da ostvaruje profit, ali uvek podmiruje sve obaveze. Završila je studije industrijs­kog menadžment­a, nije mogla da nađe posao, a u međuvremen­u stekla je iskustvo kao frilenser. Želela je da to pretoči u preduzetni­štvo. Kako objašnjava na svom blogu na mreži Linkedin, želela je da svoje iskustvo podeli i sa drugima. Prenosimo vam deo bloga.

ZAHTEV I BIZNIS PLAN Dobiti subvenciju pa otvoriti firmu su potpuno dve različite stvari. Kada se dobiju sredstva sa Zavoda, ona moraju pažljivo i namenski da se koriste kako bi se izbegli ozbiljni finansijsk­i problemi. Niko neće proveravat­i da li su potrošene na opremu, materijal, gorivo ili nešto deseto. Najbitnije da se izmire porezi i doprinosi za 12 meseci, jer će se to proveriti.

Sve uslove postavlja NSZ i neki od njih su obavezni. Iznos zavisi od grada ili razvijenos­ti opštine. Kriterijum­i se povremeno menjaju i najbolja pomoć za savet oko pisanja biznis plana su savetnici u NSZ. Meni su pomogli, a i tebi će. Samo pitaj, zamoli ili idi na konsultaci­je.

Novac se prebacuje tek

kada postaneš pravno lice, odnosno kada se registruje firma, dobije PIB, otvori žiroračun, izabere šifra delatnosti i svi ti početni administra­tivni koraci završe.

Važno je da sačekaš rešenje o odobravanj­u sredstava, registuješ firmu u roku, šifra delatnosti bude ista kao u biznis planu, opredeliš se za paušal ili ličnu zaradu.

PAUŠAL ILI NE

Od delatnosti koju izabereš u biznis planu najviše zavisi da li će ideja za biznis proći ili ne. To će te savetnik posavetova­ti. Kada dobiješ rešenje prvo se registruje firma u APR-u. Šifra delatnosti koju tada upišeš mora da odgovara odabranoj šifri delatnosti iz biznis plana. Takođe, važno je da se opredeliš za način oporezivan­ja i plaćanja doprinosa.

Ako se opredeliš za paušal, dobro se raspitaj u Poreskoj upravi o grupama za svoju delatnost. Ovaj način oporezivan­ja se ne isplati uvek u početku, a za neke delatnosti je veoma nepovoljan i skup. I zbog toga je mnogo važno da izabereš odogovaraj­uću šifru delatnosti kako ti se ne bi zakompliko­vala cela godina.

Za paušal se opredeli ako znaš da ćeš od prvog dana imati puno posla i veliki promet, u suprotnom se ne isplati. Sa druge strane, ako ćeš da se baviš starim zanatima ili nekim poslom koji pripada nekoj od prve tri grupe, takođe može da se isplati.

Ako se opredeliš za knjigovođu i ličnu zaradu, uvek možeš isplatiti sebi platu kroz minimalac. Taj metod je ponekad najsigurni­je rešenje, naročito u početku.

KADA JE SUBVENCIJA KORISNA

Subvencija može biti od koristi za firmu koja ne zahteva puno troškova (usluge), kada već imaš nešto od opreme (za restoran, brzu hranu, proizvodnj­u…) i želiš da otvoriš novu firmu, kada nemaš opremu ni repromater­ijal, pa ti je novac potreban da uložiš i kreneš dalje. Iznos koji se dodeljuje nije ni približno dovoljan za neku veliku proizvodnj­u. Sa tim novcem se skoro ništa ne može… Ali ipak nešto može. Ja pripadam ovoj prvoj grupi – firma koja ne zahteva puno troškova. Firma koju sam otvorila je Agencija za konsalting i marketing.

FIRMA KOJA NE ZAHTEVA PUNO TROŠKOVA

To su uglavnom agencija ili studio za pružanje nekih usluga (marketing, knjigovods­tvo, pravne kancelarij­e, konsalting… sve one sluge koje su dozvoljene za finansiran­je subvencijo­m).

Ukoliko ti nedostaje nešto od opreme ili materijala za rad, izdvoji deo novca i kupi. Ostatak novca ostaće ti da raspodeliš na porez i doprinose, kao i redovne prateće troškove poslovanja.

Ako su ti klijenti i mušterije fizička lica, fiskalna kasa je obavezna (osim u slučajevim­a kada je delatnost koju obavljaš oslobođena).

KADA POTPUNO ILI DELIMIČNO IMAŠ OPREMU

Subvencija će ti sigurno biti dovoljna da plaćaš doprinose ako već imaš svoju opremu. Novac i platu ćeš svakako zaraditi u svakodnevn­om prometu. Ukoliko pokrećeš posao za koji nemaš opremu, potpuno je drugačija priča i strategija nego za kancelarij­sku delatnost – usluge. Novac od subvencije svakako možeš da iskoristiš za kupovinu opreme ili kao za redovan trošak kao što je zakup i dnevne nabavke. U ovoj situaciji moraš da imaš i sopstveni početni kapital, zato što subvencija neće biti dovoljna za doprinose. Postoje i delatnosti koje su oslobođene korišećenj­a fiskalne kase, pa ako pripadaš toj grupi – subvencija je veoma dobar početni start.

 ??  ??
 ??  ?? marija mitroviĆ, preduzetni­ca
Sigurna sam da će svaka informacij­a pomoći. Mislim da nijedan pokušaj da pokreneš sebe nije glupost
marija mitroviĆ, preduzetni­ca Sigurna sam da će svaka informacij­a pomoći. Mislim da nijedan pokušaj da pokreneš sebe nije glupost
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia