Blic

„Manda“za Žiku

Ovogodišnj­i dobitnik nagrade „Milorad Mandić Manda“, koja se na Filmskim susretima u Nišu dodeljuje za najbolje ostvarenu komičnu ulogu u celokupnoj filmskoj produkciji u proteklih godinu dana, jeste Srđan - Žika Todorović.

- Milojko božoviĆ

Proslavlje­nom glumcu je nagrada po oceni žirija pripala za uloge koje je ostvario u filmovima „Prokleti pas“Dragan Pešikana i „Južni vetar“reditelja Miloša Avramovića, kao i za, kako žiri ocenjuje, „njegov sveukupni doprinos komediogra­fiji u srpskom filmu“. Todoroviću će nagrada biti uručena večeras na ceremoniji zatvaranja 53. Festivala glumačkih ostvarenja, kada će biti proglašeni i ostali lauerati: Gran pri Naisa za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu, „Carica Teodora“ i „Car Konstantin“za najbolju glavnu žensku i mušku ulogu, nagrade za najbolje epizode, najbolje debitantsk­o ostvarenje, kao i dve povelje za najbolju mušku, odnosno žensku rolu.

Nagrada „Milorad Mandić Manda“je ustanovlje­na prošle godine na inicijativ­u Radoša Bajića.

„Ideja je bila da se trajno sačuva snažno sećanje na velikog glumca i divnog čoveka čije ime nosi, sa željom da se upravo ovom prestižnom nagradom pospeši očuvanje i razvoj srpske filmske komediogra­fije“, kaže se saopštenju Bajićeve kuće „Contrast Studios“.

„Blic“i kompanija „Ringier Axel Springer“podržali su ideju i, uz „Contrast Studios“i porodicu Mandić, deo su žirija koji odlučuje o laueratu. Prvi dobitnik bio je Nikola Kojo. Nagradu „Milorad Mandić Manda“će ovogodišnj­em laureatu Srđanu - Žiki Todoroviću večeras na Niškoj tvrđavi uručiti direktor „Blica“Veselin Simonović. Todorović potiče iz glumačke porodice, otac Bora i tetka Mira Stupica pripadaju grupi najvećih glumaca koje su Srbija i Jugoslavij­a imali. Rođen je 28. marta 1965. u Beogradu. Pored glume uspešno se bavio muzikom, pa ja tako jedno vreme bio bubnjar EKV-a.

Za ulogu narko-bosa Sergeja u filmu „Prokleti pas“već je dobio jedno priznanje za najboljeg glumca u prošloj godini, i to od filmskih kritičara i novinara.

- Interesuje me da pročitam u novinama kritiku o sebi i svom radu, volim kad je afirmativn­o. Zato mi ova nagrada znači - izjavio je početkom februara na dodeli u Muzeju jugosloven­ske kinoteke.

„Južni vetar“je premijerno prikazan u Nišu i publika u Beogradu i ostalim gradovima tek će na jesen moći da vidi to njegovo ostvarenje.

Tokom proteklih sedam festivalsk­ih dana niška publika je u okviru 53. Festivala glumačkih ostvarenja mogla da vidi 15 filmova iz najnovije srpske filmske produkcije.

Nagrada čuva sećanje na pokojnog Milorada Mandića Mandu

 ??  ?? žika sa ivanom jevtoviĆem u filmu „prokleti pas“ todoroviĆ sa bikoviĆem u filmu „južni vetar“ srĐan - žika todoroviĆ poklonio se u nedelju uveČe niškoj publici nakon premijere filma „južni vetar“
žika sa ivanom jevtoviĆem u filmu „prokleti pas“ todoroviĆ sa bikoviĆem u filmu „južni vetar“ srĐan - žika todoroviĆ poklonio se u nedelju uveČe niškoj publici nakon premijere filma „južni vetar“
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia