Blic

Srbija je zaslužila Ligu šampiona

Potrebno je da u Beograd, na „Marakanu“, dođu veliki klubovi, rekao je trener Crvene zvezde.

- David radanović

Slovan, Bordo, Černomorec, Kairat, Ludogorec, Sasuolo... da ne nabrajamo više. Rana do rane na izmučenom fudbalskom telu Crvene zvezde koje su tukli svi redom, znani i neznani, klubovi bez tradicije, navijača, glave i repa. Svaki udarac je boleo sve dok evropski šampion nije oguglao. Zamrli su receptori bola, zamrla je nada, zamrla je „Marakana“. Zvezda je počela da se boji tamo nekih iz Kazahstana, Bugarske, italijansk­ih drugoligaš­a...

Poslednji ekser na sanduku, koji bi pokopao i veće klubove, bila je odluka UEFA da se Zvezda izbaci iz Evrope u sezoni 2014/15. zbog finansijsk­ih malverzaci­ja i duga prema fudbalerim­a. Katanac je već bio spreman, ali je Crvena zvezda ostala na nogama.

Iako su čuda na ovim prostorima retka, to ipak ne znači da se ne događaju. Odluka da se na čelo tima postavi Vladan Milojević bila je više kocka nego vizija. Ali ovaj put se kuglica zaustavila na crveno. Milojević je u nepune dve sezone klub vodio na 24 evropska meča (ima još bar šest zagarantov­anih u grupnoj fazi LŠ), koliko je Zvezda odigrala za ukupno sedam godina pre njegovog dolaska. Njegov skor je neverovata­n - 11 pobeda uz samo tri poraza.

- Nemojte mene, molim vas. Tu su vam igrači, pričajte sa njima, oni su heroji - kratko je rekao Milojević na Aerodromu “Nikola Tesla” po povratku iz Salcburga.

Skroman kao i uvek, Milojević je zahvalio svojim fudbalerim­a koji su uspeli da se podignu posle 0:2.

- Vratili su Zvezdu tamo gde pripada. Ovo je mnogo veliki uspeh, ne samo za Zvezdu, već i za srpski fudbal i sigurno meni najveći uspeh u trenerskoj karijeri.

On je prokomenta­risao i trenutke kada je Pavkov ostao krvave glave, odnosno kada je Pongračić provocirao Zvezdine fudbalere.

- Uvek postoji neki trenutak koji pokrene ekipu. Da li je ovaj put bio taj ili onaj kada smo dali gol... Nismo bili sve vreme ona Zvezda koju želim, bili smo, ne mogu da kažem uplašeni, već možda zbunjeni. Možda sam im rekao i nešto čega se više ne sećam. Mislim da nismo svesni uspeha... Beogradu, Zvezdi i Srbiji je potrebno da dođu veliki klubovi, to zaslužuje cela Srbija. Nadam se da će Liga šampiona biti spektakl. Spremićemo se, mnogo je Zvezda propatila godinama unazad i drago mi je da je baš ova generacija doprinela da povratimo dostojanst­vo - poručio je Milojević.

 ??  ?? crvena zvezda je prvi klub u istoriji lige šampiona koji je uspeo da se probije od prvog kola kvalifikac­ija do grupne faze, a zasluge za podvig pripadaju treneru milojeviću
crvena zvezda je prvi klub u istoriji lige šampiona koji je uspeo da se probije od prvog kola kvalifikac­ija do grupne faze, a zasluge za podvig pripadaju treneru milojeviću
 ??  ?? osmeh i pozdrav po sletanju na aerodrom u beogradu
osmeh i pozdrav po sletanju na aerodrom u beogradu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia