Blic

Zvezdini tihi heroji

“Pobedio je tim. Nije bitno da li igra Pavkov, Krstičić ili Stojković, važno je da svi igraju kao jedan”, kaže legendarni trener Ljupko Petrović.

- B. PREDOJEVIĆ, A. PIJEVAC

Nekada su bili Mitić, Kostić, Džajić, Petrović, Stojković, Savićević, a danas Borjan, Degenek, Savić, Pavkov... Crvena zvezda u Salcburgu nije dobila samo Ligu šampiona već i tihe heroje, momke koji su neprimetno, na sporedna vrata stigli na „Marakanu“. Stigli su da pomognu, koliko mogu, a ne da budu nosioci igre. Srećom, u viziji trenera Vladana Milojevića svi fudbaleri su jednaki. Minuli rad ne postoji i sve što bi trebalo da kažu neka ostave za teren.

Zbog toga u novoj Crvenoj zvezdi ne postoji “Ja”, nego samo “Mi”.

Ljupko Petrović, čovek koji je doveo Zvezdu do vrha Evrope, kaže i da je možda dobro što među crveno-belima nema istinskih asova.

- Fudbal nije sport jednog igrača, nego čitavog tima. Misli, radi i trči je filozofija koja od kluba sa malim budžetom može da stvori učesnika Lige šampiona. Mislite da bi Zvezda sigurno prošla da je imala jednog ili dva igrača ekstra klase, kao što je bio slučaj nekada? Nisam siguran. Ne bi to valjalo. Ovo je prava mera - Zvezda je tim. Nije bitno da li igra Pavkov, Krstičić ili Stojković, važno je da svi igraju kao jedan - rekao je Ljupko Petrović za “Blic”.

On se slaže i da je Zvezda imala sreće u Salcburgu, ali...

- Reći ću vam rečenicu koju ću pamtiti ceo život. Kada su novinari posle finala u Bariju pitali Dejana Savićevića da li je Zvezda imala sreće protiv Marseja, on je odgovorio: Sreća treba da se zasluži. Zvezda je zaslužila da jednom ima sreće. A milion puta fortuna nije bila na našoj strani. Zaslužila je ne samo zbog meča u Salcburgu, već i zbog svega

kroz šta je

prošla poslednjih decenija. Čuda se dešavaju samo ako verujete u njih. Vidite, možete da gubite sa 1:0 ili 2:0, ali ne smete da se predate. Ovo momci su zaslužili da se njihova imena upamte jer su postigli nešto neverovatn­o. Isto važi i za mog kolegu Vladana Milojevića kom čestitam od sveg srca, kao i upravi. Posle 26 godina vratili su Ligu šampiona na „Marakanu“i ja im želim da samo tako i nastave. Ko zna, možda

STOJKOVIĆ NI SAM NE ZNA KOLIKO JE PUTA ODLAZIO I VRAĆAO SE U ZVEZDU, KAO NI JUNAK PAVKOV

možemo i više od grupne faze - dodao je Petrović.

Mnogi od ovih igrača su se vratili u Zvezdu samo da bi dokazali da zaslužuju crveno-beli dres. Filip Stojković ni sam ne zna koliko je puta dolazio i odlazio sa „Marakane“. Isto može da se kaže i za Slavoljuba Srnića i Milana Pavkova, jednog od junaka iz Salcburga, koji se pojavljiva­o na prozivci da bi praktično istog dana bio vraćan u Radnički iz Niša. Vujadin Savić je prvo sreću potražio u Francuskoj, dok su Branko Jovičić i Nenad Krstičić stigli da resetuju karijere. A Miloš Degenek je prevalio dugačak put od Australije, preko Nemačke i Japana, do Beograda. Kada je došao, Miloš nije želeo ništa da obećava, samo je rekao da će za “Zvezdu da ostavi srce na terenu”. I ostavio je, u Salcburgu, protiv kluba koji je prošle sezone igrao polufinale Lige Evrope.

Član zlatne generacije iz Barija Refik Šabanadžov­ić ističe da je presrećan zbog uspeha i da je ekipa Vladana Milojevića pokazala da ima kvalitet da ide u Ligu šampiona.

- Teško mi je da izdvojim nekog pojedinca jer su svi stvarno odigrali odlično i ostavili, što se kaže, srce na terenu. Ben je napravio odličan posao golovima, posebno drugim koji je Austrijanc­e slomio, ali su Savić i Degenek odigrali za desetku. Golman Borjan je branio fantastičn­o i jedino što nije mogao da odbrani su ta dva gola. Ekipa Vladana Milojevića pokazala je da ima sve što je potrebno za Ligu šampiona, pre svega karakter, potom i timski duh, snagu, igru, a uz takav pristup dolazi i sportska sreća, jer sreća samo prati hrabre i borbene - kaže Šabanadžov­ić.

Nakon utakmice on se odmah čuo sa bivšim kolegama iz Zvezde.

- Čuo sam se odmah sa Mitrom Mrkelom, čestitao im na ogromnom uspehu i tražio da mi rezerviše karte za mečeve. Ogromna je ovo stvar za klub i stabilizac­iju posle godina ispunjenih problemima. Jaka finansijsk­a injekcija uz prodaju Radonjića, plus strašna stvar za vraćanje ugleda i prestiža koji Zvezda objektivno zaslužuje istorijom.

Šabanadžov­ić kaže da je uspeh napravljen i samim plasmanom u grupu fazu.

- Ponavljao sam, plasman je velik uspeh. Pokazali smo prošle godine protiv Arsenala i Krasnodara da možemo igrati i protiv vrlo bogatih klubova, a ne treba sumnjati da će atmosfera biti odlična.

Najveća snaga Zvezde je timska igra, što se pokazalo i u duelu protiv Red Bula dodao je Šabanadžov­ić.

Da li je Zvezda imala sreće? Pamtim dobro šta je rekao Savićević kada su ga isto pitali posle Barija. Rekao je da sreća treba da se zasluži

LJUPKO PETROVIć, TRENER

Ekipa Vladana Milojevića je pokazala da poseduje sve što je potrebno za Ligu šampiona, karakter, timski duh i snagu

REFIK ŠABANADžOV­Ić, BIVŠI FUDBALER

 ??  ??
 ??  ?? ni BorjAn kAdA je dolAzio u zvezdu nije verovAo dA će igrAti ligu šAmPionA
ni BorjAn kAdA je dolAzio u zvezdu nije verovAo dA će igrAti ligu šAmPionA
 ??  ?? svi su kritikoval­i odluku milojevića da dovede pavkova na „marakanu“, a zbog javnosti je najviše ispaštao fudbaler koji se seljakao na relaciji beogradniš. sada je u salcburgu pokazao da je igrač za zvezdu
svi su kritikoval­i odluku milojevića da dovede pavkova na „marakanu“, a zbog javnosti je najviše ispaštao fudbaler koji se seljakao na relaciji beogradniš. sada je u salcburgu pokazao da je igrač za zvezdu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia