Blic

Maestro Boža i Veliki Mokanu

-

Maljković je bio pravi diktator, dok je Slavnić krao i varao, napisao je na Fejsbuku hrvatski košarkaš.

Legendarni Dino Rađa jedno je od najvećih košarkaški­h imena na ovim prostorima. Napravio je vrhunsku karijeru, dva puta je bio klupski šampion Evrope, osvojio je gotovo sve sa reprezenta­cijom Jugoslavij­e i nikada nije krio koliki su značaj na njegov razvoj imali srpski treneri.

Karijeru je počeo u Jugoplasti­ci iz Splita, gde je njegov talenat najpre brusio Zoran - Moka Slavnić, a zatim i Božidar Maljković, sadašnji predsednik Olimpijsko­g komiteta Srbije, koji je Rađu odveo do vrha Evrope.

Zbog toga je legendarni košarkaš osetio potrebu da im zahvali putem društvenih mreža.

- Moka Slavnić, odnosno Veliki Mokanu. Nakon tri utakmice Slavko Trninić da ostavku i pre četvrtog meča u svlačionic­u ulazi veliki mag. Pričao je sa starijima i onda je došao do mene i rekao: “Mali, kako se ti zoveš i šta igraš?” Mislim ja “majko mila, pre nisam ništa igrao, a ovaj i ne zna kako se zovem”. Međutim, već posle pet, šest minuta zove on mene da uđem u igru. Na svakoj utakmici sam igrao sve više i više, a pred kraj sezone sam ušao i u prvu petorku. Šta su oni videli u meni, nemam pojma. Inače, za razliku od Slavka Trninića, Mokanu je bio dosta mekši i opušteniji. Igrao bi basket sa nama svaki dan. Varao je, krao je, lagao je koji je rezultat i niko nije podsećanje na slavne dane jugoplasti­ke

mogao da ga dobije. I tu naučiš puno a da toga nisi ni svestan. I zato hvala za sve, Veliki Mokanu - istakao je Rađa na Fejsbuku.

Nije propustio šansu da se ne nakloni do poda Božidaru Maljkoviću, koji je veoma talentovan­u ekipu izbrusio i doveo je do neslućenih visina.

- Kada je Božidar Maljković došao, pitao sam se ko je ovaj. Niko do tada nije ništa čuo o njemu, a preporučio ga je Aleksandar Nikolić. Vrlo brzo se pokazalo da smo dobili nešto posebno. Radili smo kao psi, a njegovo znanje je bilo ogromno. I ono što je najvažnije, ego mu nije smetao da pozove Profu (Aca Nikolić, prim. aut.) nekoliko puta godišnje da radi sa nama. Maestro Boža je na terenu bio teški diktator, a van njega potpuno drugačiji. Prijatelj za sva vremena. Kada smo se rastajali, rekao je da dobro zapamtimo prethodne četiri godine, jer se tako nešto dobro neće ponoviti. Kako je samo bio u pravu. Imao sam još izvanredni­h sezona i pobeda, ali takva ekipa ljudi i igrača na jednom mestu nikada se nije ponovila - zaključio je Dino Rađa.

KADA SAM SE PRVI PUT SREO SA ZORANOM SLAVNIćEM, ON ME JE UPITAO: MALI, A KAKO SE TI ZOVEŠ?

 ??  ?? božidar maljković i dino rađa su nedavno bili gosti redakcije „blica“
božidar maljković i dino rađa su nedavno bili gosti redakcije „blica“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia