Blic

Šta vas briga gde sam bio

- Miona Kovačević

- Na tendencioz­na pitanja ću odgovoriti kada dođe vreme, odnosno kada se istraga završi. Tada ćemo da pričamo i gde sam bio i šta sam radio. To trenutno vas ne treba da interesuje, već druge organe ove države - poručio je novinarima Laslo Blašković, upravnik Narodne biblioteke Srbije na konferenci­ji za medije.

Konferenci­ji je održana u prostorija­ma Ministarst­va kulture i informisan­ja povodom aktuelnog stanja u Narodnoj biblioteci Srbije nastalog posle nesreće od 24. avgusta u kojoj su stradala dva radnika firme “Empeks” - Darko Šukalo (50) i Lazar Blagojević (25), prilikom rutinske kontrole protivpoža­rnog sistema u magacinu biblioteke.

Sem upravnika Blaškovića, konferenci­ji su prisustvov­ali ministar Vladan Vukosavlje­vić, predsednik Upravnog odbora Narodne biblioteke Miloš Janković, pomoćnik ministra za zaštitu kulturnog nasleđa Danijela Vanušić i specijalni savetnik ministra i član Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije Dragan Hamović.

Na novinarsko pitanje da li smo svi pomalo zaboravili na odgovornos­t za ono što je učinjeno i da li postoji neka lična ili kolektivna ili odgovornos­t po komandnoj dužnosti, da neko barem podnese ostavku posle ovakve tragedije, ministar Vukosavlje­vić je odgovorio:

- Ponašanje svakog pojedinca biće tema istrage: gde se ko nalazio, šta je ko radio, koje korake je napravio, ko je čemu pristupio, s kim u pratnji ili bez pratnje, da li je bilo u skladu sa ovim ili sa onim... Nijedan element tragičnog događaja neće biti izuzet iz pažljive istrage. Svačije mesto, i fizičko i sistemsko, biće poznato i predstavlj­eno javnosti.

On je detaljno objasnio kako je sve do momenta tragedije, prema dostupnim izveštajim­a, bilo u skladu sa zakonom predviđeni­m proceduram­a o protivpoža­rnoj zaštiti, ali da o onome šta se dešavalo na licu mesta neposredno pre i u toku nesreće ne može da govori dok se istraga ne završi.

Kako je Blašković saopštio, Centar za ekotoksiko­logiju Gradskog zavoda za javno zdravlje objavio je da je koncentrac­ija ugljendiok­sida u korisničko­m i administra­tivnom delu biblioteke u dozvoljeni­m vrednostim­a, ali će ona do daljnjeg ostati zatvorena, dok ne stigne zvanično odobrenje za otvaranje od nadležnih institucij­a.

 ??  ?? pri proveri protivpoža­rnog sistema, u biblioteci stradali su radnici lazar blagojević ("#) i darko šuklao (#$) laslo blašković, upravnik narodne biblioteke srbije
pri proveri protivpoža­rnog sistema, u biblioteci stradali su radnici lazar blagojević ("#) i darko šuklao (#$) laslo blašković, upravnik narodne biblioteke srbije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia