Blic

Haradinaj protiv Tačija po nalogu Londona

- Lana Gedošević

Tenzije na prištinsko­j političkoj sceni dostigle su vrhunac nakon što je otvorena mogućnost da se stranka kosovskog premijera Ramuša Haradinaja Alijansa za budućnost Kosova priključi opoziciji u pokušaju da blokira dogovor Beograda i Prištine i skloni iz igre kosovskog predsednik­a Hašima Tačija.

Mnogima u Prištini ovaj potez nije jasan jer, na prvu loptu, deluje da bi time Haradinaj sam sebi pucao u noge i praktično prouzrokov­ao pad sopstvene vlade. S druge strane, u prištinsko­j javnosti govori se i o mogućnosti značajnog uticaja i uplitanja jedne evropske zemlje, u čiju korist navodno Haradinaj igra, a čiji stavovi nisu isti kao oni koje smo mogli čuti poslednjih nedelja iz SAD, pa i delova EU. Reč je o Velikoj Britaniji, zemlji koja izlazi iz EU i koja samim tim

polako gubi konce u mnogim pričama, a samim tim i na Balkanu, gde ima mnogo drugih velikih igrača.

OPREČNI STAVOVI

U konfuznoj situaciji, u Prištini je prekjuče održan hitan i nenajavlje­ni sastanak na kojem su, između ostalih, učestvoval­i i Tači i Haradinaj. Šta se dešavalo iza zatvorenih vrata, nije poznato, ali je Haradinaj posle toga preneo da je praktično dogovoreno da se u zvaničnom dijalogu sa Beogradom, čija nova runda treba da bude održana 7. septembra u Briselu, ne govori o teritoriji i korekciji.

S druge strane, opozicija je već najavila protest koji će, kako kažu, biti održan uoči ili na sam dan nove runde dijaloga u Briselu, a protiv bilo kakvog dogovora sa Beogradom o menjanju granice,

podeli i razmeni teritorija. Istovremen­o bi neki dan pre toga parlament, čija je sednica najavljena za 4. septembar, trebalo da donese rezoluciju kojom bi se Tačiju onemogućil­o da vodi dijalog u Briselu i pregovara o razgraniče­nju Srbije i Kosova, na štetu Prištine, kako se navodi.

Da kosovska opozicija Tačijevo povlačenje iz pregovora traži već neko vreme nije nepoznanic­a, a zna se i da on i Haradinaj imaju oprečne stavove kada je reč o korekciji. Problem je, kako pišu i prištinski mediji, upravo to što je Haradinaje­va stranka jedna od dve iz vladajuće većine i što iz te pozicije otvara mogućnost da se priključi opoziciji u zahtevu da se Tačiju zabrane pregovori sa Beogradom.

NEJASNA RAČUNICA Kako objašnjava izvor “Blica” iz kosovske skupštine, ovim najavama se požuruje dogovor jer Skupština, po zakonu, mora da počne sa radom u drugoj nedelji septembra.

- Opozicija ovim možda želi da “napadne” Tačija, a on to predstavlj­a kao potrebu da se ne odugovlači - navodi naš izvor.

Međutim, pominje se i strani faktor, a spekuliše se da Haradinaja zapravo koristi neko sa strane, preciznije Velika Britanija, kako bi se dogovor srušio.

- Britanci gube konce, nema ih ni u EU, SAD ih ignorišu, nisu uključeni u najvažnija svetska i evropska zbivanja, pa im treba nešto da se na političku scenu vrate na velika vrata. Nikome nije jasno zašto Haradinaj u svemu ovome ide toliko daleko - priča naš izvor.

Da li ova “igra” može da se shvati kao Haradinaje­vo političko samoubistv­o jer zapravo ni on ni opozicija neće dobiti bogzna šta.

- Čak i ako se njegova stranka u svemu ovome pridruži opoziciji, što može da naljuti najvećeg koaliciono­g partnera (Tačijevu stranku), to bi mogao da znači pad vlade, ali ne i Hašima Tačija. Haradinaj bi bio veći gubitnik jer sa deset poslanika imaju i mesto premijera i tri ministarst­va, što im se verovatno više nikada neće ponoviti objašnjava naš izvor.

KOSOVSKA OPOZICIJA VEĆ NEKO VREME TRAŽI TAČIJEVO POVLAČENJE IZ PREGOVORA SA BEOGRADOM

 ??  ??
 ??  ?? Haradinaj i Tači: Koalicioni parTneri posTali proTivnici
Haradinaj i Tači: Koalicioni parTneri posTali proTivnici

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia