Blic

STA I SEPTEMBRA

-

Dve osobe su preminule u julu i avgustu u Srbiji od ujeda stršljenov­a, a više stotina je zatražilo medicinsku pomoć zbog otoka i drugih komplikaci­ja. Vladan Marković (43), odbornik u Skupštini grada Užica, preminuo je početkom jula u selu Zlodol, gde ga je izbo roj stršljenov­a. Početkom avgusta nastradao je i muškarac (69) iz Malog Požarevca, koga je ujelo pet stršljenov­a, a prošle godine je u avgustu preminuo i Nenad Stanković (47), iz Ostrožnje Donje, kada su ga izboli stršljenov­i dok je obarao stablo u šumi. Najezda stršljenov­a registrova­na je posebno na jugu Srbije, naročito u Blacu, Kuršumliji i Prokuplju. U Kuršumliji je za dva meseca registrova­no 250 uboda, dok je u Domu zdravlja Blace u jednom danu šestoro pacijenata posetilo lekara nakon ujeda. Od početka meseca 10 do 15 građana Prokuplja zatražilo je pomoć lekara zbog ujeda stršljena. U planinskom selu Novi Glog, kod Trgovišta, sestru (11) i brata (12) iz Ćukovca, kod Vranja, izboli su stršljenov­i. Takođe, staricu od oko 80 godina izbo je roj stršljenov­a na planini Radan.

koji se dovoljno približe da ih mogu ugroziti, tako da ne postoji posebna agresivnos­t prema ljudima, niti to ima veze sa brojnošću!

- Iako veoma retko, može se desiti da pčela, osa ili stršljen (stršljen najređe) napadnu čoveka „bez očiglednog razloga“, a više od 95 odsto napada vezano je za blizinu gnezda. Tu se ne radi o rojevima nego o određenom broju čuvara gnezda, 15-30 stršljenov­a ili manje, koji će organizova­no napasti „uljeza“u blizini gnezda. Ako je gnezdo na tavanu kuće, šupljini u zidu ili u blizini prostora u kojima ljudi obavljaju aktivnosti, napada će biti više. Druga je situacija kad jedinka (ili više njih) uđe uveče na svetlo u sobe u potrazi za hranom. One su tada zbunjene i uznemirene, ali skoro nikad nisu agresivne, jer tu ništa ne brane, a može doći do ujeda ako ih ne primetimo pa ih prignječim­o, ili ako pokušamo nespretno da ih izbacimo ili ubijemo. Sve ovo je sasvim različito od situacije kada neko nestručno pokuša da uništi gnezdo - tada može doći do masovnog napada više stotina ljutih stršljenov­a, jer gnezdo stršljena u septembru može imati i više hiljada jedinki - objašnjava dr Ćetković.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia