Blic

Zvezdini junaci iz izbegličke kolone

Sva četvorica su preživela i NATO bombardova­nje, a onda se Miloševa porodica preselila u Australiju, dok je Milan sa porodicom otišao u Kanadu.

- Ekipa „blica“

Crvena zvezda je plasman u grupnu fazu obezbedila uz pomoć samo jednog stranca, El Fardua Bena, koji za navijače i nije pravi stranac. On je nešto kao košarkaš Čarls Dženkin, popularni Đenka, koji je više naš, nego njihov.

Međutim, manje je poznato da su novu crveno-belu fudbalsku istoriju ispisala i četiri momka koja su morala da prođu strašan put, put preživljav­anja kako bi mogli danas da stanu preko puta Nejmara, Salaha, Mbapea... Neki od njih su morali da odu hiljade i hiljade kilometara daleko, da uzmu druge pasoše i da stoje pred tuđim zastavama. Ali, sada su tu, uz svoju Crvenu zvezdu.

Miloš Degenek, Stefan Hajdin i golmani Milan Borjan i Zoran Popović su poreklom iz Hrvatske. Pod ratnim vihorom i “Olujom” morali su da napuste svoja ognjišta i da sklonište prvo potraže u Srbije, a zatim neki od njih u Australiji

i Kanadi.

MILOŠ DEGENEK Australijs­ki reprezenta­tivac Miloš Degenek rodio se 28. aprila 1994. godine u Kninu, a živeo je u obližnjem Orliću. Kaže da se ne seća dana kada je morao da se okrene i poslednji put pogleda svoju kuću, ali da su mu otac Dušan i majka Nada prepričali kako nikada ne bi zaboravio.

- Imao sam 18 meseci kada sam morao da napustim naš grad Knin. Bio sam na traktoru s majkom i ocem devet dana dok smo bežali prema Srbiji. Imali smo samo hleb i mleko za put. Sve smo ostavili. Kuća, zemlja, rodbina, prijatelji. Teška je to tema za moju porodicu. Ne pričam puno o tome, kao ni moj otac - rekao je Miloš.

Porodica Degenek se iz Knina preselila u Aranđelova­c, gde je samo četiri godine kasnije preživela još jedan užas - NATO bombardova­nje. - NATO je 1999. bombardova­o ono što se tada nazivalo Jugoslavij­om iz razloga koje nikada neću shvatiti. Imao sam šest godina. Igrao sam se s prijatelji­ma kada sam čuo sirene. To je značilo da napad stiže. Pobegao bih u podzemni bunker, kakav ima većina starijih zgrada u Srbiji, zbog sukoba iz prošlosti. Ponekad smo bili tamo i po 48 sati. Nije bilo prirodnog svetla. Živeli smo na konzervama kao psi. Ali najgora je bila neizvesnos­t. Ako ste i uspeli zaspati, niste znali hoćete li se probuditi ujutro i hoćete li opet da vidite svoje roditelje. Sr*nje je što to mogu reći, ali video sam mrtva tela, osetio bombe i njihove detonacije - kroz suze je pričao Miloš Degenek. Posle toga, Miloševim roditeljim­a je bilo jasno da nemaju šta da traže u Srbiji i preselili su se u Sidnej. Degenek je čak odigrao i osam mečeva za omladinsku reprezenta­ciju Srbije, pod komandom selektora Ljubinka Drulovića, ali nije bio na spisku igrača za EP.

MILAN BORJAN

Milan Borjan je rođen 23. oktobra 1987. godine, takođe u Kninu.

Kao sedmogodiš­njak je pred hrvatskom vojskom izbegao iz rodnog grada i preselio se u Beograd gde je počeo da trenira u novobeogra­dskom Radničkom. Milan je rekao da mu nije bilo lako da Knin zameni Blokom 64.

- Živeo sam u blokovima gde je bilo dosta žestokih momaka. Ko zna da li bih preživeo da nismo otišli u Kanadu - ispričao je Zvezdin golman.

Porodica Borjan se u Kanadu preselila 2000. godine, prvo su živeli u Vinipegu, a onda su se preselili u Hamilton.

MILOŠ DEGENEK JE čAK ODIGRAO OSAM MEčEVA ZA OMLADINSKU REPREZENTA­CIJU SRBIJE

STEFAN HAJDIN

Stefan Hajdin je rođen 15. aprila 1994. godine u Glini, ali je poreklom iz Vojnića. Naime, bolnica u Glini je tada bila jedina u kojoj su se obavljali porođaji u Republici Srpskoj Krajni. Imao je nepunih godinu i po kada je sa izbegličko­m kolonom stigao do Vršca gde je živeo osam godina pre nego što je sa porodicom otišao za Beograd. Od 2003. godine je u mlađim kategorija­ma Crvene zvezde, a odrastao je u Zemunu za čiji je istoimeni klub odigrao nekoliko profesiona­lnih mečeva.

ZORAN POPOVIć

Zoran Popović je rođen 28. maja 1988, a kao sedmogodiš­njak je morao da izbegne iz Pakraca. Golmansku karijeru započeo je u mlađim kategorija­ma fudbalskog kluba Čukarički. Pored ekipe Voždovca tokom karijere je nastupao i za ekipe Beograda sa Karaburme, Vojvodine, Napretka...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia