Blic

Vučić: Istorija će zabeležiti da smo prokockali i ovu šansu

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je juče sa makedonski­m premijerom Zoranom Zaevim granični prelaz Preševo-Tabanovce.

Vučić je istakao da su Srbija i Makedonija prijateljs­ke zemlje, dva izrazito bliska naroda, koja imaju istorijski veoma bliske odnose, kao što su i strateški veoma bliski.

- A da li ćemo imati taktičke razmirice manje je važno. Opredeljen­je građana Srbije je da imamo najbolje moguće odnose Beograda i Skoplja. Srbija smatra makedonski narod i Makedoniju iskreno prijateljs­kim.

Vučić se osvrnuo na dogovor Makedonije i Grčke oko imena i rekao da je sve što doprinosi regionalno­j stabilnost­i, kao što je rešavanje tog spora, dobro za ceo region.

Predsednik je izrazio zahvalnost na stavu premijera Zaeva u vezi sa razgovorim­a sa Prištinom, rekavši da je zadovoljan takvim pristupom, jer cilj moraju biti stabilnost, mir i da postignemo dugoročno rešenje.

Dve zemlje su poslednjih godina imale dobre odnose, na koje je senku bacila mogućnost, nagoveštav­ana iz Skoplja, o podršci prijemu Kosova i Metohije u Unesko, od čega je Priština u međuvremen­u odustala.

- Verujem da će, u interesu Srbije, biti nađeno rešenje za Kosovo i Metohiju i mi to podržavamo, kompletno, i nadamo se da će to biti što skorije, zato što je to važno integrisan­i prelaz za brže putovanje za Srbiju i njenu evropsku perspektiv­u, a verujte od tog pitanja zavisi perspektiv­a celog našeg regiona - rekao je Zaev govoreći tada na srpskom iz, kako je rekao, poštovanja prema srpskoj zajednici.

Predsednik Vučić je rekao da će biti veoma teško da se dođe do sporazuma o KiM, ali da mu je veoma važno da ostane zapisano šta smo mogli da imamo i šta smo prokockali, kao bezbroj puta do sada.

- Sasvim je jasno da smo veoma daleko od bilo kakvog sporazuma i da će ga teško biti. Ali, strašno je važno šta sam govorio i šta ću govoriti, jer će to ući u istoriju, jer će se znati šta smo mogli da imamo i šta smo prokockali kao bezbroj puta do sada. Važno je da ostane za istoriju zabeleženo - podvukao je on.

Vučić je “opoziciji i kritičarim­a” poručio da pročitaju Briselski sporazum, koji ima samo jednu stranu.

- U Briselskom sporazumu smo izbegli podršku ulasku Kosova u UN, kao i podvalu da regionalna policija na severu bude sačinjena na osnovu „komunistič­kog okruga“, zbog čega bi Albanci imali 70 odsto policajaca, a mi samo 30, a danas imamo 98 odsto policajaca na severu - objasnio je on.

Vučić je kazao da su oni koji su postavili granice Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku hapsili one koji su spaljivali te granice, lovili ljude po celoj Srbiji da bi pokazali kako niko njima ne sme da se suprotstav­i u donošenju takvih odluka.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia