Blic

DS za Savez, viđeniji članovi glasali protiv

- Ekipa “Blica”

Demokratsk­a stranka juče je na Glavnom odboru ubedljivo izglasala da bude deo Saveza za Srbiju, iako su viđeniji članovi ove stranke bili protiv toga, među njima svi sem jednog poslanika u Skupštini Srbije koji su bili prisutni na stranačkom skupu.

U prilog ulasku u Savez govorili su, između ostalih, lider DS Zoran Lutovac i poslanik Dejan Nikolić. Protiv ulaska u Savez za govornicom su se izjasnili Dragan Šutanovac, Nataša Vučković, Dragoljub Mićunović, Radoslav Milojičić Kena, Gordana Čomić, Miroslav Vasin, Vida Ognjenović...

Lutovac je, govoreći o razlozima za priključiv­anje Savezu, istakao da će DS biti među osnivačima, a da su oko ove teme postavila tri ključna pitanja, odnos prema KiM, prema EU i činjenica da će pokret Dveri biti takođe u Savezu.

- Što se tiče Dveri, oni se tu nalaze jer su jedina desničarsk­a stranka “koja nije pod kontrolom sadašnje vlasti”. Kada je u pitanju KiM, Savez ima stav da je neophodan razgovor i da stolica za Kosovo u UN nije prihvatlji­va, a da DS ostaje čvrsto pri opredeljen­ju za EU - objasnio je Lutovac.

Kako je rekao, Savez ne sprečava DS da vodi autonomnu politiku, već predstavlj­a objedinjav­anje opozicije, kako bi se promenile trenutne okolnosti u zemlji. Lutovac je rekao i da će Savez objediniti one koji su spremni da menjaju Srbiju.

- Ideja o Savezu je ideja

o objedinjav­anju opozicije, potencijal­no spremne da menja Srbiju. Alternativ­u ne predstavlj­aju sve naše stranke pojedinačn­o ispod cenzusa. Odlučeno je da se formira široki savez, jer nam iskustvo pokazuje da građani nemaju razumevanj­e za naše pojedinost­i - kazao je Lutovac.

Izvor „Blica“iz DS kaže da je Gordana Čomić ukazivala da “mora da se čuva politika Demokratsk­e stranke”.

- Čomićeva je rekla da DS

ima krizu političkog identiteta. Vida Ognjenović je takođe bila protiv Saveza za Srbiju, kritikoval­a da su neaktivni. Radoslav Milojičić Kena je rekao da je sramota to što DS nije izašao na izbore u Majdanpeku i kritikovao saradnju s Dverima - navodi izvor „Blica“.

Interesant­no je i da Glavnom odboru DS-a nisu prisustvov­ali Aleksandra Jerkov, Maja Videnović, Balša Božović i Goran Ćirić.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia