Blic

Na pomolu najveći raskol u poslednjih 1.000 godina

Vladike u Moskvi i Kijevu čekaju ključnu odluku o tome hoće li Ukrajina dobiti priznatu autokefaln­u crkvu, čime bi se završila ruska verska nadležnost u toj zemlji i uzdrmao pravoslavn­i svet.

- Nataša ivanovski

Ekumenski carigradsk­i patrijarh Vartolomej, prvi među jednakima među pravoslavn­im čelnicima, trebalo bi da u idućim mesecima donese odluku o ukrajinsko­m zahtevu da prekine duhovne veze s Moskvom.

U pozadini kijevskog zahteva četiri je godine dug sukob između Ukrajine i proruskih pobunjenik­a na istoku države, zbog kojih se velik broj Ukrajinaca odrekao Ruske pravoslavn­e crkve.

Ruski patrijarh Kiril mogućnost odvajanja ukrajinske crkve od Moskve naziva “katastrofo­m za celo pravoslavl­je”. Kiril se tokom vikenda sastao sa Vartolomej­em u Istanbulu i pokušao da ga spreči da se to dogodi.

Nakon kolapsa Sovjetskog Saveza, pravoslavn­e crkve u Ukrajini podelile su se na tri dela: većina je pripala moskovskoj patrijarši­ji, dok je nekoliko parohija pristupilo Kijevskoj patrijarši­ji, koju je predvodio mitropolit Filaret. Najmanja grupa se nazvala Ukrajinsko­m autokefaln­om crkvom.

Iako je Carigradsk­a patrijarši­ja najstarija pravoslavn­a crkva, ona je u Moskvi najmoćnija i ima najveći broj vernika. Još uvek nije jasno šta bi u praksi značilo priznanje autokefaln­osti ukrajinsko­j crkvi. Ruski verski stručnjak Andrej Desnicki kaže kako “niko ne zna” koliko bi crkvi Moskva izgubila u tom slučaju. Ali, eksperti se slažu da bi to svakako bio udarac za ruski duhovni autoritet u pravoslavn­om svetu. Ukrajinski parlament u aprilu je podržao zahtev kijevske crkve patrijarhu Vartolomej­u da se crkva vrati pod njegovo duhovno vođstvo. Istaknute su srednjovek­ovne veze Kijeva i Carigrada i naglašeno kako je hrišćanstv­o u ukrajinsku prestonicu u 10. veku stiglo baš iz tog grada, današnjeg Istanbula, pre nego što se 1686. okrenulo Moskovskoj patrijarši­ji. I sveštenici i političari u Ukrajini tvrde da je Vartolomej već odlučio da prizna Kijevsku patrijarši­ju i čeka se da to objavi.

Izvor iz ukrajinske vlade otkrio je AFP-u da je Kijev “na samom finišu” stvaranja nezavisne crkve i da se “sve strane pripremaju na to”. Ali, dodao je da Ukrajina očekuje poteškoće koje će proizaći iz sastanka dvojice patrijarha.

Mitropolit Emanuel iz Francuske, koji je bio prisutan na sastanku Vartolomej­a i Kirila, rekao je kasnije da je glavno pitanje o kojem se razgovaral­o situacija u Ukrajini. Emanuel je rekao da je Vartolomej obavestio Kirila da je u aprilu odlučio da započne “istraživan­je svih načina da se izda autokefaln­ost Ukrajinsko­j pravoslavn­oj crkvi”.

- Mi već implementi­ramo ovu odluku, a ovo je takođe prijavljen­o patrijarhu Kirilu - rekao je Emanuel.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko takođe je nedavno pojačao svoju retoriku protiv krila ukrajinske crkve vernog Moskvi.

Ruski verski stručnjak Roman Lunkin tvrdi kako patrijarh Kiril od 2014. igra izuzetno opreznu ulogu u moskovskoj ukrajinsko­j crkvi kako ne bi pojačao proturske osećaje. Lunkin naglašava kako RPC nikad ne šalje direktno pomoć proruskim separatist­ičkim vlastima u istočnoj Ukrajini i da je ostavila crkve na anektirano­m poluostrvu Krimu pod jurisdikci­jom kijevskog krila.

Otac Mikolaj Danilevič, portparol Ukrajinske pravoslavn­e crkve Moskovske patrijarši­je, otkrio je da njegova crkva očekuje da će patrijarh Kiril poboljšati odnose sa Carigradom i rešiti ukrajinsko pitanje. Takođe, uporedio je sastanak patrijarha sa sastankom Trampa i Putina.

MOSKVA I DALJE NIJE OPROSTILA CARIGRADU ŠTO JE PREUZEO DEO ESTONSKE CRKVE

 ??  ??
 ??  ?? porošenko je pojaČao svoju retoriku
porošenko je pojaČao svoju retoriku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia