Blic

Zbog klizišta čitavo brdo mora da se ruši

- Tanjug, E. B.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odlučeno da problem sa odronjenim potpornim zidom na koridoru 10 bude rešen uklanjanje­m celog brda.

Vučić je obišao radove na južnom kraku koridora 10 gde se nedavno obrušila kosina i istakao da je važno da put bude bezbedan. On je kazao da su analiziran­a različita rešenja, ali da je odlučeno da se čitavo brdo odseče i premesti na drugu stranu jer je ceo teren podložan klizanju.

- Sloba je hteo topovima s druge strane da gađa, ali brdo će biti srušeno i treba da ga prebace na drugu stranu da galerijama uspemo da kontroliše­mo klizište u potpunosti - naveo je on.

Vučić je kazao da se 10 dana vodila najbrutaln­ija kampanja protiv svih koji su radili na koridoru 10.

- Tako mi u Srbiji radimo. Prvo sebi upucamo obe noge i ruke a onda moramo da nastavimo da radimo, ali bez ruku i nogu. Problem je to što niko neće ovde sad da radi, da preuzme rizik zato što je svima jasno sa čime će se suočiti. Očekujem za nekoliko dana sa novim rešenjem da ruše ovo brdo jer ono što se dosad nije srušilo očigledno će da se sruši - rekao je Vučić.

Podsećamo, pre nešto više od dve nedelje potporni zid u Grdeličkoj klisuri na koridoru 10 srušio se po treći put u proteklih pet meseci. Prvi rezultati istrage pokazali su da je propust napravio izvođač radova, španska kompanija “Azvi” koja nije napravila vertikalne odvodne kanale već je umesto njih horizontal­nim preprekama zadržavana voda koja je pokrenula klizište. Tako će šteta od urušavanja potpornog zida na koridoru 10, veća od tri miliona evra i njeno saniranje ići na teret izvođača.

Direktor “Koridora Srbije” Zoran Babić najavio je da će radovi na celom južnom kraku koridora 10 duž Grdeličke klisure biti gotovi do kraja ove godine. On je istakao da su završene tri od šest deonica.

 ??  ?? problem pravi greben uz potporni zid
problem pravi greben uz potporni zid

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia