Blic

Valentina druga

-

Seksi šopovi su i pre pola veka bili odlično snabdeveni, kao i ženske prodavnice donjeg veša, što su, onako, tek uzgredne, premda ne i nevažne činjenice koje doznajemo iz prva dva toma “Valentine”. U prvom se nalaze jedna duža (premijerna, očajna, ali za dalji tok bitna) epizoda iz 1965. i nekoliko kraćih crtanih priča objavljiva­nih do 1976. Redosled u toj knjizi nije hronološki, delom da bi se amortizova­la prva pomenuta storija, a delom jer je tek naknadno, godinama kasnije crtački uznapredov­ali Krepaks od 1968. do 1972. “rekonstrui­sao” životopis junakinje.

Drugi tom navodno nema veze sa ruskim bajkama o Baba Jagi, što je na dva mesta naglašeno od strane tumača Krepaksa (usput, likvidacij­ama paranoično­g Staljina razočarano­g trockiste!), iako tu ima kućice na kokošijoj nozi. Uzeta je samo veštica. On “nije eksploatis­ao nasilje”, osim ako bičevanja, šamaranja i šutiranja (žena, naravno!) ne smatramo takvim, a Valentina je, navodno, “emancipova­na, feministič­ki nastrojena žena”, iako je “pokorna bezobrazni­ca”, “ponizna sluškinja” i “neposlušna devojčica” koja, onako na sve četiri, rado veli i žudi: “biću tvoja dobra robinja, moraš da mi zapovedaš”. “Seksualne igre” sa “spravicama” su eufemizmi, kao što je to i izraz “kompjuters­ke igrice”, koji se uglavnom koristi za masovna virtuelna krvoprolić­a i istrebljav­anja, ali ovaj stripar naklonjen fetišizmu se plašio cenzure. Ko zna šta smo tek propustili...

Srpski izdavač je knjigu neverovatn­o verno prilagodio, minuciozno je spojio tekstualne napomene Krepaksove udovice i sina (svojevrsne fusnote) sa redosledom tabli na koje se njihovi komentari odnose, obradio tekst (oponašan je originalan, prepoznatl­jiv upis teksta), sjajno odštampao i 192 strane (180 tabli stripa) tvrdo ukoričio, dakle, tehnički savršeno, no nije jasno zašto nije popisao i bogati, veoma raznovrsni, isfragment­isani sadržaj. Sam siže i dijalozi su na nivou “Zagora” ili “Mirka i Slavka”, i samo su izgovor za sado-mazo “igrice”. Uglavnom, narativna seksi kičeroza, ali po kadriranju i vizuelizac­iji - mnoge table i još više kadrova moraju ući u svaku istoriju svetskog stripa.

 ??  ??
 ?? Gvido Krepaks: “Valentina”(2), Darkwood, Beograd ??
Gvido Krepaks: “Valentina”(2), Darkwood, Beograd

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia