Blic

PRED DANAŠNJE OKUPLJANJE REPREZENTA­CIJE ZA NOVOFORMIR­ANO UEFA TAKMIČENJE

Mislim da smo favoriti u grupi sa Crnom Gorom, Litvanijom i Rumunijom, kaže najstariji član srpskog nacionalno­g tima.

- Veljko ivanoviĆ

Pauza posle Mundijala je okončana, reprezenta­cija Srbije danas se okuplja za nova iskušenja. “Orlovi” sleću u Staru Pazovu, gde će obaviti mini pripreme pred početak novog takmičenja - Lige nacija.

Prema poslednjem spisku nacionalno­g tima, na kojem nema Branislava Ivanovića, Duška Tošića, Vladimira Stojkovića i Luke Milivojevi­ća, da se naslutiti da su ljudi zaduženi za reprezenta­ciju odlučili da tim podmlade i krenu nekim novim putem. U tom naumu, za početak, čekaće ih dueli u grupi C4 Lige nacija protiv Litvanije 7. septembra u Viljnusu i Rumunije tri dana kasnije u Beogradu.

Da se ipak bez jedne kapi dobrog starog vina sasvim ne može, dokaz je desni bek Antonio Rukavina (34), koji je i dalje sa “orlovima”. Ako bude u postavi za Litvaniju, to će biti njegov jubilarni 50. meč u nacionalno­j selekciji za koju je debitovao 2. juna 2007. protiv Finske, kada je na klupi sedeo Havijer Klemente.

- Eto, došlo je vreme da posle Svetskog prvenstva krenemo u takmičenje, i to jedno potpuno novo. Iskusićemo Ligu nacija, a u grupi sa Litvanijom, Rumunijom i Crnom Gorom smo, po mom mišljenju, favoriti. Verujem da je cilj da budemo prvi u grupi, i dalje tražimo izazove. Ova liga će biti dobra prilika da se uigra neka nova, podmlađena selekcija Srbije. Iz toga će se napraviti neki kostur za budućnost nacionalno­g tima kaže Rukavina za “Blic”. Sistem takmičenja u Ligi nacija pruža priliku da se kroz ovaj format čak obezbedi direktan plasman na naredno Evropsko prvenstvo.

- U neku ruku sada je lakše izboriti odlazak na šampionat Evrope. Imamo dva puta, zapravo dve mogućnosti.

LIGA NACIJA JE PRILIKA DA SE UIGRA NOVA, PODMLAĐENA REPREZENTA­CIJA, KAŽE RUKAVINA

Jedna je Liga nacija, a druga kvalifikac­ije za prvenstvo. Siguran sam da ćemo pokušati da overimo vizu za Evropsko prvenstvo već preko Lige. Svakako bi ovo novo takmičenje trebalo da shvatimo ozbiljno. Jer, jeste poštapalic­a, ali danas zaista svi igraju fudbal i nema autsajdera.

Na koji god način, cilj “orlova” bi trebalo da bude plasman na Evro, što bi zaokružilo na jedinstven način ciklus posle igranja na Svetskom prvenstvu. Uostalom, Srbija na kontinenta­lnom prvenstvu nije učestvoval­a još od 2000.

- Zaista je već red da izborimo plasman na šampionatu Evrope. Dugo nismo napravili uspeh vezivanja učešća na dva najveća takmičenja. Evo nam prave prilike za to. U prilog tome da možemo govori i činjenica da par godina beležimo na klupskom i reprezenta­tivnom nivou dobre rezultate. Dakle, naš fudbal raste. Posle duže vremena kada se pomene srpski fudbal pozitivnij­e se priča. Vidimo i da je Crvena zvezda ušla u Ligu šampiona. To su sve lepe i važne stvari.

Rukavina je ovog leta prešao iz Viljareala u ambicioznu kazahstans­ku Astanu i odmah overio plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

- Astana je relativno mlad klub, ali već poslednjih pet sezona igra zapaženu ulogu. Četiri puta klub je igrao Ligu Evrope, a jednom i Ligu šampiona. Bio je to pravi potez za mene. I sada smo ušli u grupnu fazu Lige Evrope, što je odličan uspeh. Prezadovol­jan sam - zaključio je Rukavina.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia