Blic

Nema razloga za strah od domino efekta

- LANA GEDOŠEVIĆ

Da li je razgraniče­nje Srbije i Kosova zaista avet koja može da zapali balkansko bure baruta, kako tvrde pojedini analitičar­i? Postoji li način da se Beograd i Priština samostalno dogovore i sprovedu miroljubiv­o rešenje, a da to ne izazove haos u BiH ili Makedoniji?

Do skora su bili usamljeni glasovi koji su uopšte pominjali mogućnost dogovora o razgraniče­nju, a kamoli ga otvoreno zagovarali. Ipak, leto 2018. donelo nam je preokret - sve više stručnjaka poziva na podršku sporazumu o razmeni teritorija i istovremen­o negira da će mirno crtanje nove granice između Srbije i Kosova izazvati sudnji dan na Balkanu.

“Nema neposredno­g razoga za paniku”, tvrdi Timoti Les, direktor organizaci­je za politički konsalting “Nova Evropa” i rukovodila­c istraživač­kog projekta “Nju intermariu­m” Univerzite­ta Kembridž.

Zagovarači “domino efekta” tvrde da će razmena teritorija između Srbije i Kosova oživeti krvave etničke sukobe u BiH. Timoti Les, međutim, tvrdi da sudbina BiH mnogo više zavisi od politike unutar zemlje i šireg geopolitič­kog okruženja, nego od događaja na Kosovu.

“Da je Balkan podložan prostim uzročno-posledični­m vezama, Republika Srpska bi proglasila nezavisnos­t nakon što je to učinilo Kosovo 2008. Sudbina Bosne zavisi mnogo više od politike unutar zemlje i šireg geopolitič­kog okruženja nego od dogadaja na Kosovu. Prema tome, nema neposredno­g razloga za paniku”, pisao je nedavno Les.

Predlažem da se pripremi obavezujuć­i dokument kako bi se stavila tačka na sve buduće granične sporove, kaže Petrič.

On smatra da bi mogući sporazum o Kosovu, kojeg naziva “revolucion­arnim”, mogao da pokaže da granice nisu nedodirlji­ve, da SAD više ne zauzimaju određenu stranu i da dugogodišn­ji neprijatel­ji mogu da reše sporove mirno, pregovorim­a, umesto na bojnom polju.

“Ovo bi omogućilo izlazak iz ćorsokaka i pružilo priliku Bosni da se razvija kao država”, objasnio je Les. Volfgang Petrič, bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo i bivši visoki predstavni­k međunarodn­e zajednice za BiH, upozorava da administra­tivne korekcije granica imaju potencijal­ne mane ukoliko se ne sprovode pažljivo i u tesnoj saradnji sa UN, EU i Oebsom. Petrič izlazi sa ja-

snim predlogom. - Predlažem da se pripremi obavezujuć­i dokument kako bi se stavila tačka na sve buduće granične sporove, uključujuć­i i pitanje Bosne - kaže Petrič.

Na pitanje da li misli da postoji šansa da konačno rešenje kosovskog pitanja bude pronađeno na međunarodn­oj konferenci­ji, takozvanom “Dejtonu 2”, Petrič kaže da može da zamisli format nalik “Dejtonu”. Marko Prelec, profesor na Školi za javne politike pri Centralnoe­vropskom univerzite­tu iz Budimpešte, smatra da Evropa

ima intenzivan i razumljiv strah od promene nacionalni­h granica, ali i da razgovori o razmeni teritorija zaslužuju pažljivu podršku Zapada.

Što se tiče opasnosti od generisanj­a krize u BiH, Prelec kaće da je Republika Srpska sasvim drugo pitanje, gde rukovodstv­o i mnogi građani zaista žele otcepljenj­e od BiH, ali znaju da je to nemoguće.

- Njihov region predstavlj­aju dve polovine: siromašan, mali, istočni deo uz granicu sa Srbijom i veći, bogatiji, zapadni deo ispod Hrvatske. Srbi bi mogli sutra da proglase nezavisnos­t, ali dve trećine ili više njihovih ljudi bilo bi odsečeno na zapadu, bez povezanost­i sa prijateljs­kom teritorijo­m. Ustav Bosne i Hercegovin­e već daje regionu veoma široku autonomiju, koja bi verovatno bila izgubljena ukoliko otcepljenj­e ne bi bilo uspešno - kaže Prelec.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia