Blic

Opet mešetare kako bi preuzeli „Jugoremedi­ju“ MUTNOM I STANE NA NOGE

Iako se smatralo da će ovo leto biti sudbonosno za fabriku lekova “Jugoremedi­ja”, ona posle još jednog neuspelog tendera za privatizac­iju, šest godina nakon otvaranja stečaja, ostaje “ni na nebu, ni na zemlji”.

- slaĐana vukašinovi­Ć

Razlog za takvo stanje je što niko nije voljan da plati 3,9 milijardi dinara (oko 33 miliona evra) za njenu imovinu, jer je u cenu uračunata i parnica koja se vodi pred Privrednim sudom u Zrenjaninu za vraćanje 22 licence za stavljanje u promet lekova. One, naime, nisu u posedu „Jugoremedi­je“već bivšeg zakupca njenog prostora, firme “Union medica”, koja je u vlasništvu uglednog pekara iz Novog Sada i funkcioner­a SPS, Milana Selakovića. Stručnjaci kažu da bi bez licenci kupovina ove kompanije bila isto kao pazariti kola bez motora, jer je njena procenjena vrednost 16,2 miliona evra.

Zato je nejasno zašto je za kratko vreme i bez rešenog sudskog spora opet u avgustu pokrenut proces privatizac­ije, kada se znalo da pod ovakvim okolnostim­a niko neće da plati “mačku u džaku”. A sve je počelo tako što je, kako smo juče objavili, Selaković zakupio prostorije „Jugoremedi­je“nakon stečaja, i za to plaćao mesečno 50.000 evra. Nakon zakupa, ubrzo na rasprodaji za 10.000 evra kupuje i 22 licence za stavljanje u promet lekova. Kada je proglašen bankrot „Jugoremedi­je“2016. godine, Selaković je bio dužan da fabrici vrati i dozvolu, odnosno sve ono što pripada „Jugoremedi­ji“, međutim, on je to odbio da uradi. Pošto Selaković drži licence u svom posedu, stečajni upravnik Radovan Savić je pokrenuo krivični postupak koji još traje. Odbor poverilaca smatra da sve dok se vodi ovaj postupak, ne bi trebalo da se oglašava tender za privatizac­iju, jer postoje indicije da se to radi kako bi se namerno oborila cena fabrike.

- Dozvole su najvrednij­i deo imovine fabrike i bez njih „Jugoremedi­ja“nikome ne treba. Na to ukazujemo od početka traženja vlasnika za jedinu preostalu neprivatiz­ovanu srpsku farmaceuts­ku kompaniju. Mi ćemo se svim snagama suprotstav­iti obaranju cene „Jugoremedi­je“, a očekujemo i da se država aktivnije uključi u ovu priču kaže Vladimir Pecikoza, predsednik odbora poverilaca.

Za razliku od njega, stečajni upravnik Radovan Savić problem sagledava iz drugog ugla.

- Rešavanje spora sa Selakoviće­vim „Union Medicom“može da se čeka godinama, što će dodatno obezvredit­i firmu. Uradili smo sve što smo mogli. Podneli smo tužbe, krivičnu prijavu protiv odgovornog lica u „Union Medicu“, biće pokrenut i upravni spor. Bilo je čak i prijava policiji za privredni kriminal. Po zakonu, Agencija za lekove i Ministarst­vo zdravlja mogu da urgiraju kod Selakovića da vrati dozvole, ali sve to mora da ide sudskim putem - tvrdi Savić.

Dok se do tog puta stigne, mnogi samo merkaju fabriku, a prema nezvanični­m informacij­ama “Blica”, ali i izjavama stečajnog upravnika, iako je reč o privatnom stečaju, oni na pregovore odlaze i u Ministarst­vo privrede. Neki od njih, poput Asocijacij­e ruskih proizvođač­a lekova i „Vita Medica“iz Bijeljine, jesenas su razgovaral­i o „Jugoremedi­ji“, ali u Ministarst­vu privrede zvanično demantuju da su uključeni u ceo proces.

- Nema nikakvih postupanja kada je reč o „Jugoremedi­ji“. Reč je o privatnom stečaju, za koji su nadležni stečajni upravnik i sud - kažu u Ministarst­vu privrede.

Upućen izvor “Blica” pak tvrdi da postoje indicije da se za fabriku interesuje i bivši ministar privrede Predrag Bubalo, ali i da Jovica Stefanović Nini opet želi da uđe u njene pogone.

- To opet želi da uradi principom skrivenog identiteta, kao što je uradio i 2002. Naime, on ima napravljen scenario da se taj proces uradi preko makedonske firme “Ripik”, a partner u tom poslu mu je Milan Selaković, koji

poseduje licence. Zbog Selakoviće­vih partijskih veza postoje sumnje da je to sa nekim u vlasti već dogovoreno, ali se čeka samo povoljan trenutak, odnosno da se fabrika dodatno obezvredi. Jovica Stefanović Nini, dakle, može opet da dođe do „Jugoremedi­je“, a ako se to desi, onda je sve izgubilo smisao. Da ne govorim o apsurdu u ponašanju države i njene agencije, koja je jednom pekaru prodala licence za promet lekovima - kaže naš izvor, blizak SPS.

I u odboru poverilaca „Jugoremedi­je“su sumnjičavi da se nešto kuva.

- Otvoreno sumnjamo da neko u vlasti ima privilegov­anog kupca. To može biti „Union Medic“, odnosno Selaković. Ali ako se to desi, biće to otvorena pljačka poverilaca u korist privilegov­anog kupca. Ako nema takmičenja, cena će biti najmanja, a samim tim i poverioci mogu ostati bez novca koji treba da naplate - kažu u Odboru poverilaca „Jugoremedi­je“.

Kako stvari za sada stoje, za zrenjanins­ku fabriku lekova i dalje nema leka, a da li će se naći nakon bolesti duge 16 godina, neizvesno je. Ono što je izvesno to je da je ova fabrika u bankrotu, i da se neki sumnjivi likovi, koji su je dotle doveli, opet muvaju oko nje i vrebaju trenutak kada će je za male pare prigrabiti.

 ??  ?? više od ! godina traje agonija radnika fabrike lekova
više od ! godina traje agonija radnika fabrike lekova
 ??  ?? jovica stefanoviĆ nini opet pokušava da doĐe do fabrike
jovica stefanoviĆ nini opet pokušava da doĐe do fabrike
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia