Blic

Da li treba zabraniti mobilne u školi?

- B. janaČković/ l. sladojević

Francuska je potpuno zabranila upotrebu mobilnih telefona, tableta i drugih elektronsk­ih uređaja povezanih sa internetom u osnovnim školama, dok u Srbiji školama je prepušteno da se sa tim same izbore

- ne postoje zakonske regulative, pa škole same uvode bontone kada đacima telefon može biti koristan i dostupan.

Učenica drugog razreda niške gimnazije “Svetozar Marković” Lara Novak vratila se nedavno iz Štutgarta kao stipendist­a gde se upoznala sa nastavom u tamošnjoj školi. Najveći utisak na nju su ostavila pravila korišćenja mobilnih telefona.

- Učenici ne smeju ni da pomisle da koriste mobilni telefon za vreme časa ili malog odmora. Makar učenik samo držao telefon u ruci, profesor je dužan da ga pošalje kod direktora i da mu oduzme telefon. Korišćenje mobilnih telefona4 dozvoljeno je samo u menzi, za vreme pauze za ručak pisoprpioč­valraatjek­uN.išlijka za “Blic”

Kada je reč o Srbiji, Valentina Ilić, predsednic­a Sindikata obrazovanj­a, objasnila je da deca koriste mobilne telefone i u toku nastave, što ometa čas.

- Kod nas promene se dešavaju veoma sporo, a tako će biti i sa upotrebom mobilnih telefona u školama. Telefon ima svoje prednosti i mane. Kad je nastava u pitanju, nema nikakve koristi - loše utiče na motoriku, deca na časovima tako igraju igrice, a krajnji ishod svega toga je odvlačenje pažnje od gradiva i ometanje nastave. Prednost telefona je ta što roditelji znaju gde im se nalaze deca kada se završi nastava. Telefon je koristan samo ako toj svrsi služi, međutim takav primer moraju pre svega roditelji da daju deci - rekla je za “Blic” Valentina Ilić, predsednic­a sindikata obrazovanj­a.

Da se u školu može bez telefona, pokazuje primer Osnovne škole “Radoje Domanović” iz Niša. Oni su prošle godine prvi uveli zonu bez mobilnih telefona.

- Na inicijativ­u jedne majke, dogovorili smo se svi, i nastavnici i đaci i roditelji, da mobilni tokom boravka u školi ostanu u torbama, isključeni ili stišani, i da se ne koriste. Bilo je nekoliko opomena gde su nastavnici

Naši đaci koriste mobilne samo na informatic­i, kaže direktorka Dušica Tričković

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia